Русија

Лавров: Англосаксонци гурају Блиски исток ка великом рату

Политика Запада традиционално је довела до налета тероризма и вишемилионских избеглица. Све нам је то познато из Украјине, Ирака, Либије и Сирије, рекао је руски министар спољних послова на образовном маратону "Знање"
Лавров: Англосаксонци гурају Блиски исток ка великом ратуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Англосаксонци гурају Блиски исток ка великом рату, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, на образовном маратону "Знање", и додао да покушаји да се Русија ослаби не престају.

Како је Лавров истакао, САД и њени савезници покушавају да направе хаос у различитим регионима света, заваде државе и народе и заоштре међуетничке и међуверске противречности.

"Политика Запада традиционално је довела до налета тероризма и вишемилионских избеглица. Све нам је то добро познато из Украјине, Ирака, Либије и Сирије. Други резултати такве политике су пораст тероризма и екстремизма, уништена будућност тих људи и уништене породице", казао је Лавров.

Осим тога, наставио је Лавров, Запад је испровоцирао државни удар у Украјини, јер је циљ био да се на власт доведу људи са неонацистичким погледима.

"Запад је навикао да решава своје проблеме на рачун других, искоришћава туђе ресурсе и, супротно светским процесима, нада се да ће владати светом мешањем у унутрашње ствари држава. Али мултиполарност постаје реалност, нова глобална архитектура неће бити подређена једном хегемону", подвукао је шеф руске дипломатије. 

Према његовим речима, нема потребе да се говори о било каквој међународној изолацији Русије, јер је она у интеракцији са земљама светске већине, коју виде као доброг пријатеља.

"Русија остаје спремна за прагматичан дијалог са западним земљама ако оне заиста узму у обзир руске интересе и то делима, а не речима и да комуницирају на основу обостране користи и узајамног поштовања. Можда ће пре или касније схватити бесмисленост садашњег антируског курса. То питање није за нас, већ за садашњу генерацију лидера пре свега европских земаља, који су очигледно изгубили своју стратешку визију и слепо следе катастрофалну америчку линију", оценио је.

Лавров је указао да су САД помогле Украјини у уништавању руских база, тако што су "пренеле информације Оружаним снагама Украјине за уништавање циљева на руској територији".

Образовни маратон "Знање", на којем Лавров говори, одржава се у оквиру Међународне изложбе и форума "Русија", који траје од 4. новембра до 12. априла 2024. године. Организован је да покаже најзначајнија достигнућа земље у различитим секторима привреде, а представиће се свих 89 руских региона.

image