Свет

Генерални секретар УН жели састанак са Сергејем Лавровим

Упркос позивима западних земаља да се руска делегација на Самиту Г20 "игнорише", Антонио Гутереш желео би да се састане са шефом руске дипломатије
Генерални секретар УН жели састанак са Сергејем Лавровимwww.globallookpress.com © Janine Schmitz/photothek.de via

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш желео би да се састане са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим на маргинама самита Г20 на Балију, рекао је на брифингу портпарол кабинета генералног секретара УН Фархан Хак.

"Гутереш се нада се да ће се састати са Лавровим, још нема договора, али би волео", рекао је Хак.

Портпарол кабинета генералног секретара додао је да нема одлуке о Гутерешовом састанку са америчким председником Џозефом Бајденом.

Сергеј Лавров предводиће руску делегацију на Самиту Г20, који ће се одржати на Балију од 15. до 16. новембра. На том догађају представници Москве планирају да изнесу конкретне иницијативе за снабдевање храном и енергентима, укључујући изградњу гасног чворишта у Турској, организовање испоруке великих пошиљки житарица и ђубрива.

Како је сам Лавров рекао, за сутра је планирано неколико говора и рад на усвајању завршне декларације. Поред тога, шеф руске дипломатије одржаће неколико билатералних састанака на маргинама самита.

image