Русија

Путин са премијерима земаља Евроазијске уније: Пред нама су велики задаци

Састанак истакнутих високих званичника одржава се у Сочију
Путин са премијерима земаља Евроазијске уније: Пред нама су велики задаци© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Владе држава ЕАЕУ имају велики број задатака које треба да реше, а који се тичу индустријске сарадње, финансија и економије, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку премијера земаља Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) и Заједнице независних држава (ЗНД).

Путин је истакао да је потребно даље развијати трговинску сарадњу и енергичније развијати индустријску производњу и индустријску сарадњу између земаља ЕАЕУ и ЗНД-а. Акценат, како је даље навео, треба ставити и на технолошки развој, тако да земље ЗНД-а и ЕАЕУ не зависе од страних компанија. Ово, како је објаснио, не значи да Москва поручује да се треба потпуно одвојити од битних центара за развој из других земаља или да Русија планира све сама да производи, већ да је врло битно да земље буду у стању да самостално производе стратешки важне производе.

"Способност да будемо самодовољни је основа суверенитета", истакао је Путин.

Премијер Русије Михаил Мишустин касније је напоменуо да су технолошки суверенитет и производња стратешки важних производа кључна питања о којима ће данас бити речи.

"Важно је да дође до повећања броја производа који се производе у оквиру Евроазијског економског савеза, те да самим тим на тржишту буде приметан број оних са ознаком 'Произведено у ЕАЕУ'", рекао је лидер Русије и додао: "Становништво земаља ЗНД-а и ЕАЕУ мора да препознаје наше брендове на тржишту".

Још једна од тема на коју је Путин скренуо пажњу је и сарадња између банака држава двеју организација. Њихова боља сарадња водиће ка хармонизацији финансијског тржишта ЕАЕУ и већих инвестиција, закључио је.

Председник Русије се дотакао и образовања, рекавши да је потребно развити посебан, нов систем на основу најбољих примера из праксе из целог света.

Крајем маја, подсетимо, Путин је разговарао у Москви са лидерима земаља Врховног Евроазијског економског савета и том приликом истакао да сарадња између држава наставља да расте. Додао је да је јако важно порадити на финансијској независности организације, креирању технолошке алијансе и већој заједничкој сарадњи у областима као што су образовање, култура... Лидер Русије је том приликом истакао да сматра да би организација ЕАЕУ требало да повећа своју производњу, те да се на тржишту појави већи број производа означених са "Произведено у ЕАЕУ".

image
VV inauguration
banner