Русија

Лавров: Све више држава жели у БРИКС

Пред нашим очима се формира праведнији мултиполарни светски поредак који одликује жеља све већег броја држава глобалног југа и истока да ојачају свој суверенитет и идентитет и следе националне интересе. Заједно са тим природно је порасло и интересовање за БРИКС-ом, истиче шеф руске дипломатије
Лавров: Све више држава жели у БРИКС© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

За Русију је у оквиру њеног председавања БРИКС-ом главни циљ свеобухватно јачање стратешког партнерства у историјском тренутку формирања новог светског поретка, истиче руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Сви смо ми сведоци тектонских померања у међународној арени. Пред нашим очима се формира праведнији мултиполарни светски поредак који одликује жеља све већег броја држава глобалног југа и истока да ојачају свој суверенитет и идентитет, да воде самосталну спољну политику и ослањају се на фундаменталне националне интересе", објашњава Лавров.

Природна последица овог тренда је велико интересовање за БРИКС, каже Лавров у видео обраћању учесницима Петог међународног општинског форума земаља БРИКС+.

Интересовање за БРИКС-ом је додатно порасло након историјске одлуке да се од 1. јануара 2024. године позове шест нових чланица да се придруже асоцијацији, каже Лавров и додаје да је број потенцијалних учесница "приличан".

"Следеће године председавање БРИКС-ом прелази на Руску Федерацију. Фокусирани смо на продуктиван, енергичан рад на јачању стратешког партнерства у свим областима", закључио је Лавров.

БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. На самиту у Јоханесбургу у августу објављена је одлука да се од 1. јануара 2024. године позову Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, УАЕ и Саудијска Арабија и да постану пуноправне чланице организације.

image