Русија

Путин: Москва и Пекинг не граде војне савезе, НАТО покушава да прошири свој утицај

Лидер Руске Федерације данас се састао са замеником председника кинеског војног савета
Путин: Москва и Пекинг не граде војне савезе, НАТО покушава да прошири свој утицај© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Односи које имамо са председником Кине Си Ђинпингом су стратешки, наша сарадња стабилизује светску безбедност, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

У разговору са кинеским званичником, замеником председника војног савета НР Кине, Путин је изјавио да НАТО покушава да прошири свој утицај на друге регионе и да предузима кораке којима излази из својих оквира.

"САД све више увлаче све земље Алијансе у креирање напете ситуације у азијско-пацифичком региону, покушавајући да оформе нове војно-политичке савезе, руководећи се пре свега сопственим, рећи ћу директно, користољубивим интересима. Ми све то видимо и заједно са нашим пријатељима, укључујући и кинеским, и пре свега са њима, реагујемо на то смирено, избалансирано. Јачамо своје одбрамбене способности, захваљујући и, између осталог, војно-поморским и ваздушним вежбама".

Он истиче да се ниво сарадње Москве и Пекинга повећава и да се војне вежбе спроводе редовно, али и да две државе на праве никакве војне савезе попут оних из периода Хладног рата.

"Наш однос је конструктивног карактера", појаснио је он.

Лидер је изразио увереност и да ће консултације кинеског званичника са Министарством одбране Русије помоћи јачању сарадње Москве и Пекинга "у тој најбитнијој сфери".

Председник Русије је потврдио да сарадња постоји и у сфери економије, коју је оценио као ефикасну. Трговински промет се развија добри темпом, због чега се постављени задаци достижу раније него што је то планирано. Постоји добра сарадња и у оквиру УН и на регионалним платформама које све више попримају одлике глобалних организација. Као пример, навео је Шангајску организацију за сарадњу и БРИКС. 

Војно-техничка сарадња је, такође, у току. У том контексту Путин је истакао да је посебан акценат стављен на високотехнолошку сферу, сарадњу у свемиру, савремене типове наоружања, који ће "несумњиво осигурати стратешку безбедност" обе државе.

Састанак је одржан у резиденцији Путина ван града. На њему је присуствовао и министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Путин је, такође, искористио прилику да замоли кинеског званичника да пренесе његове поздраве и "речи захвалности" кинеском лидеру поводом недавне посете Пекингу и "топлог пријема". 

"Између нас су заиста успостављени веома пријатељски, лични, добри и, у исто време, пословни односи. То нам омогућава да одржавамо стратешки карактер наших односа", прокоментарисао је он.

image