Русија

Патрушев разговарао са колегом из Либије

Руска и либијска делегација разговарале о ситуацију у Либији, на Блиском истоку, у Северној Африци и заједничкој сарадњи безбедносних снага
Патрушев разговарао са колегом из Либије© Scrf.gov.ru

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев састао се данас у Москви са саветником за националну безбедност владе националног јединства Либије Ибрахимом Бушнафом. 

"Размотрена су питања сарадње две земље у вези са радом савета безбедности. Посебна пажња посвећена је антитерористичком деловању и сарадњи у сфери упозорења на  ликвидације и последице ванредних ситуација", наводи се у саопштењу Москве. Такође, стране су разговарале о безбедносној ситуацији у Либији, али и ситуацији у Северној Африци и на Блиском истоку. 

Раније овог месеца "Блумберг" је писао о односу Либије и Москве, рекавши да се Русија спрема да прошири свој утицај у источној Либији, са чијим представницима има добар однос.

Сарадња би могла резултирати и руском морском базом, упозорава портал, што би значило да ће Москва, која за сада има само једну морску базу на Средоземном мору - и то у Сирији - моћи да прошири свој утицај у том региону. 

Источне снаге Либије, подсетимо, представљају противтежу западним снагама са седиштем у Триполију, које подржава Запад.  "Блумберг" пише да Москва и источне либијске снаге, које предводи војни командант Кхалифа Хафтар, склапају нови договор након септембарског састанка у Москви. 

"Ескалација активности Русије у Либији представља нови изазов за САД и њихове европске савезнике. Џонатан Винер, бивши специјални изасланик за Либију каже да америчка администрација ову претњу 'веома озбиљно' узима у обзир", пише "Блумберг".

"Држати Русију изван Медитерана је кључни циљ - уколико Русија тамо добије луке, то ће јој омогућити да шпијунира читаву Европску унију'", оценио је овај бивши специјални изасланик за Либију. 

image
VV inauguration
banner