Русија

ОПЕК предвиђа смањење производње течних угљоводоника у Русији

Ове године се предвиђа смањење производње за 0,4 милиона барела, на просечно 10,6 милиона барела дневно, што је отприлике 80 хиљада барела дневно више него што је било предвиђено у претходном месецу
ОПЕК предвиђа смањење производње течних угљоводоника у РусијиGetty © Photo by David McNew

ОПЕК је повећао прогнозу производње течних угљоводоника (нафта и кондензат) у Русији за 2023. године на 80 хиљада барела дневно, до 10,6 милиона барела за дан, те очекује да ће производња бити смањена за само 420 хиљада барела дневно, наводи се у извештају организације за месец новембар.

Према приложеној табели, према проценама ОПЕК-а, производња течних угљоводоника у Русији у првом кварталу износила је 11,19 милиона барела дневно, у другом 10,86 милиона, у трећем 10,77 милиона, а у четвртом се очекује пад на 9,63 милиона барела дневно. Годишњи просек биће 10,61 милион барела дневно.

"За 2023. годину се предвиђа смањење производње течних угљоводоника за 0,4 милиона барела, на просечно 10,6 милиона барела дневно, што је отприлике 80 хиљада барела дневно више него што је било предвиђено у претходном месецу. Треба напоменути да ово узима у обзир сва најављена прилагођавања производње земаља укључених у споразум ОПЕК+ до краја 2023. године", наводи се у извештају.

Русија је у марту започела смањење производње нафте за 500 хиљада барела дневно са фебруарског нивоа од 9,95 милиона барела дневно. Као резултат тога, производња нафте у Русији требало би да износи 9,45 милиона барела дневно.

Добровољно смањење је продужено до краја 2023. године и касније до краја 2024. године. Заједно са Руском Федерацијом, низ других земаља ОПЕК+, укључујући Саудијску Арабију, такође добровољно смањују производњу. Осим тога, Русија од августа смањује извоз нафте.

image