Русија

Руско оружје главна звезда сајма у Дубаију: "Алигатор" привукао пажњу америчке делегације

"Они су показали интересовање за хеликоптер који је укључен у војне активности. Показао се веома ефикасним, и сви су тога свесни", каже заменик генералног директора "Ростека" Владимир Артјаков
Руско оружје главна звезда сајма у Дубаију: "Алигатор" привукао пажњу америчке делегацијеwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Руско оружје показало се као звезда скорашњег сајма ваздухопловне технике "Дубаи ершоу" у најмногољуднијем граду Уједињених Арапских Емирата, кажу представници "Ростека" и додају да је међународна потражња за руским системима повећана.

Заменик генералног директора "Ростека" Владимир Артјаков за лист каже "Росијскаја газета" да је руско оружје демонстрирало своју поузданост и моћ у окршају са савременим западним системима у оквиру Специјалне војне операције у Украјини, преносе РИА Новости.

"Ако говоримо о конкретним примерима који бележе повећану потражњу због резултата у борбеној употреби, то су, на пример, ловци Су-35, борбени хеликоптери Ка-52 и контролисана средства за уништавање авијације, тенкови Т-90, тешки систем бацача пламена ТОС-1А, самоходна хаубица "мста-С", "торнадо-Г" и "торнадо-С", баражна муниција "куб-Е", системи ПВО и РЕБ, системи управљања беспилотним летелицама и малокалибарско оружје", каже Артјаков.

Хеликоптер "алигатор" Ка-52, који се показао као кључни елемент у добитној комбинацији руског ваздушног наоружања у СВО посебно је привукао пажњу америчке делегације на сајму у Дубаију.

"Они су (показали) интересовање за хеликоптер који је укључен у војне активности. Показао се веома ефикасним, и сви су тога свесни", каже Артјаков.

Коментаришући закључке Стокхолмског међународног института за студије мира (СИПРИ), а према којима је руски удео у светском извозу оружја опао у периоду од 2013 до 2022. године, званичник "Ростека", каже да је портфолио поруџбина руске компаније за извоз наоружања "Рособоронекспорт" стабилан и да вреди више од четири билиона рубаља (43,64 милијарде долара). 

"Стално радимо на ширењу подручја која покривамо и асортимана оружја којима снабдевамо пријатељске земље, промовишући производе за све врсте оружаних снага и родова. Најперспективнијим областима сада се сматрају ваздухопловство, противваздушна одбрана, оклопна возила и малокалибарско оружје", рекао је Артјаков.

image