Русија

Руска служба долази у инспекцију предузећа у Србији због пестицида у јабукама

Руски стручњаци планирају да се упознају са актуелним системом контроле над употребом пестицида и агрохемикалија у узгоју пољопривредних производа у предузећима у Србији која своју робу испоручују Русији
Руска служба долази у инспекцију предузећа у Србији због пестицида у јабукамаGetty © Photo by Ed Ram

Руска служба за фитосанитарни надзор "Росељхознадзор" извршиће инспекцију појединих српских предузећа због пестицида у јабукама и поврћу, који су послати на руско тржиште, саопштила је агенција.

Представници руске службе су 13. новембра већ разговарали путем видео позива са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

"Руска страна је раније изразила забринутост српској страни због откривеног повишеног степена пестицида у јабукама и зеленим културама које на руско тржиште испоручује неколико српских компанија. С тим у вези, стране су договориле да стручњаци 'Росељхознадзора' у оквиру радне посете Србији (од 20. до 24. новембра) обиђу та предузећа", наводи се у саопштењу.

Руски стручњаци планирају да се упознају са актуелним системом контроле над употребом пестицида и агрохемикалија у узгоју пољопривредних производа, као и са радом лабораторија за контролу преосталог садржаја пестицида.

Појашњава се да ће током посете бити организоване посете расадницима и местима где се роба припрема за извоз.

image