Русија

Захарова: Русија не прихвата улазак Украјине у НАТО, ни на који начин

Портпаролка руског Министарства спољних послова је нагласила да се став Русије по овом питању није променио од 2008.
Захарова: Русија не прихвата улазак Украјине у НАТО, ни на који начин© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Улазак Украјине у северноатлантски блок је за Русију неприхватљив у било ком облику, изјавила je портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући речи бившег генералног секретара НАТО Андерса Фога Расмусена о уласку Украјине "у Алијансу у деловима".

"Стално објашњавамо свој став у вези са уласком Украјине у НАТО и то од 2008. године, када је Алијанса први пут обећала чланство Кијеву. Позиција Русије се није променила.  У било ком облику улазак Украјине у НАТО је за Русију неприхватљив", казала је Захарова.

Она је истакла да је политика НАТО-а према Москви агресивна, напоменувши да приступање Кијева Алијанси представља претњу по безбедност Русије.

Раније је "Гардијан" пренео да је бивши генерални секретар НАТО Андрес Фог Расмусен предложио да се Украјина прими у Алијансу без изгубљених територија, односно само у границама које контролише Кијев. 

"Такав однос земаља колективног Запада према Украјини је некрофилија. Или је бивши генерални секретар НАТО-а предложио да се то прихвати по деловима, или Пољска захтева ексхумације као услов за улазак у евроатлантске институције. Ако пођемо од тога да нема места миру и преговарачком процесу на Западу, ако не размотре те сценарије за Украјину, пошто су се фокусирали искључиво на агресију и рат, то је логичан закључак такве филозофије", закључила је Захарова.

image