Свет

Бивши шеф НАТО-а: Украјину примити што пре, али без руских територија

Расмусен негира да би тај потез замрзнуо конфликт, већ да би Украјини дао "кредибилне гаранције"
Бивши шеф НАТО-а: Украјину примити што пре, али без руских територијаwww.globallookpress.com © Kaniuka Ruslan

Некадашњи генерални секретар НАТО-а, Данац Андерс Фог Расмусен, рекао је да би Украјина требало да постане чланица тог савеза, али без територија које су се придружиле Русији.

Како наводи "Гардијан", Расмусен и саветник украјинског председника Андреј Јермак разговарали су о европској безбедносној архитектури, као и о моделима украјинског чланства у НАТО-у.

Дански политичар, који је функцију генералног секретара НАТО-а обављао од 2009. до 2014. године, рекао је да је његов предлог "делимичног чланства" не би значио замрзавање конфликта, већ да би био сигнал Русији "да не може да спречи Украјину да се прикључи западном савезу".

НАТО ће следеће године у Вашингтону одржати самит поводом 75. годишњице оснивања, а потенцијално чланство Украјине представљаће једно од кључних питања.

Украјинско руководство било је разочарано када је, под притиском САД и Немачке, НАТО на свом овогодишњем самиту издао саопштење у којем се наводи да ће Украјини бити понуђен позив "када услови то буду дозвољавали", чиме је практично одбијен захтев Украјине да јој се одреди тачан датум.

Уместо тога, односи Украјине са НАТО-ом су подигнути на виши ниво успостављањем Савета Украјина-НАТО и споразумом којим су чланице НАТО понудиле билатералне безбедносне гаранције тој земљи.

Расмусен је рекао да питање украјинског чланства не сме бити одложено и следеће године.

"Дошло је време да се предузме следећи корак и да се Украјини пошаље позивница за чланство у НАТО-у. Треба нам нова европска безбедносна архитектура, у којој ће Украјина бити у срцу НАТО-а".

Искључивањем територије Украјине коју држи Москва, смањила би се опасност од сукоба између Русије и НАТО-а, тврди Расмусен.

Расмусен је негирао да би тај потез замрзнуо сукоб, уступајући украјинску територију Русији.

"Апсолутни кредибилитет гаранција из члана 5 одвратио би Русију од напада на украјинску територију унутар НАТО-а и тако ослободио украјинске снаге да оду на линију фронта", тврди он.

Он је додао и да "како би члан 5 био уверљив, морала би да постоји јасна порука Русији да ће сваки напад на територију НАТО-а наићи на одговор."

Расмусен је рекао да је предлог на неки начин сличан успостављању зоне забране летова Русији како не би могла да лети изнад украјинске територије или да лансира ракете на украјинске градове.

image