Русија

Лавров са шефом венецуеланске дипломатије: Повећавамо обим сарадње у области производње нафте и гаса

Билатерална сарадња две земље требало би да допринесе повећању стабилности националних економија и спровођењу програма супституције увоза, рекао је руски министар спољних послова
Лавров са шефом венецуеланске дипломатије: Повећавамо обим сарадње у области производње нафте и гаса© Tanjug/P Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Москва и Каракас су се договорили да предузму практичне мере за проширење трговинске и инвестиционе сарадње, као и у енергетском сектору, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након састанка са венецуеланским колегом Иваном Гилом Пинтом.

"Развили смо бројне пројекте у области производње нафте и развоја гасних поља, у пољопривреди, медицини и фармацији, комуникацијама, свемиру, новим технологијама. У свим областима договорили смо се да темпо и обим интеракције повећамо у складу са одлукама које су донете 16. октобра, на 17. састанку међувладине руско-венецуеланске комисије", казао је Лавров.

Билатерална сарадња две земље, како је нагласио, требало би да допринесе стабилности националних економија, надокнади увоза и јачању технолошког суверенитета упркос санкцијама. Тако ће руска роба да нађе пут до нових потрошача.

Лавров је истакао да Русија подржава жељу Венецуеле да постане чланица БРИКС-а, подсетивши да ће Русија од 1. јануара 2024. године председавати том организацијом. 

Министар спољних послова Венецуеле Иван Гил Пинто изјавио је да Каракас подржава захтеве Русије за укидање нелегалних економских санкција које су увеле западне државе.

"Неправедним, рестриктивним и једностраним мерама, западне земље намеравају да поткопају суверенитет Русије и Венецуеле. Наше земље су постале њихова жртва", указао је Иван Гил Пинто.

image