Русија

Патријарху Кирилу забрањен улазак у ЕУ

Патријарх Руске православне цркве је одлуку Европске уније да му не дозволи улазак назвао одлуком без преседана и оценио да Запад не жели дијалог, јер је правда на страни Русије
Патријарху Кирилу забрањен улазак у ЕУwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Патријарх московски и целе Русије Кирил је рекао да му није дозвољен улазак у Европску унију што је, како је оценио, одлука без преседана, преноси сајт Руске православне цркве.

"Донета је одлука без преседана да се патријарх Кирил не пусти на територију Европске уније. То није био случај чак ни за време Хладног рата. Питам се зашто? Ако су они у праву, а ја грешим, позовите ме на телевизију, уђите са мном у дијалог, докажите да сте у праву. Они се тога плаше јер је правда на нашој, а не на њиховој страни. Имају веома слабу позицију. Генерално, позиција изолационизма је увек слаба. А ми смо отворени за комуникацију са онима који нас воле и онима који нас не воле", рекао је патријарх Кирил, преноси сајт РПЦ.

Како је рекао током састанка са патријархом Асирске цркве Истока Мар Авом III, током Хладног рата је било мање слагања између САД и Совјетског Савеза него сада, али контакти нису били ограничени, нити су хришћанске везе прекидане.

"Наше делегације су долазиле у САД, Американци су долазили код нас, разговарали смо како о теолошким тако и о политичким темама. Данас је слика потпуно другачија", рекао је патријарх.

Предстојатељ Руске православне цркве је додао да Запад покушава да ограничи контакте РПЦ са западним партнерима.

"Улажу се значајни напори да се ограничи дијалог наше Цркве са западним црквама", рекао је патријарх Кирил.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао је у јуну, приликом ступања на снагу шестог пакета антируских санкција ЕУ, да је патријарх Кирил са листе људи којима је забрањен улазак у Унију избачен у последњем тренутку.

image