Русија

НАТО и Варшава негирају, Кијев тврди: Постоји "руски траг" у експлозији у Пољској

Кијев неће ништа даље да ради без савезника по питању инцидента пројектила
НАТО и Варшава негирају, Кијев тврди: Постоји "руски траг" у експлозији у Пољској© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексиј Данилов изјавио је данас да Кијев има доказе о "руском трагу" у експлозији у источној Пољској за коју Варшава и НАТО кажу да је вероватно била изазвана украјинским ракетом противваздушне одбране.

Данилов није навео детаље у вези са том тврдњом, пренео је Ројтерс.

Данилов је рекао да Украјина жели да истражи заједно са својим партнерима инцидент који се догодио у Пољској и да види информације које представљају основу за закључке њених савезника.

Кијев је потпуно отворен за свеобухватно испитивање инцидента, написао је Данилов на званичној Фејсбук страници Савета за националну безбедност.

Поступак воде пољски и амерички експерти и ако би било коме било дозвољено да учествује у том поступку, била би потребна барем сагласност обе стране, рекао је пољски председник Анџеј Дуда на конференцији за новинаре упитан за коментар изјаве Данилова.

На питање да ли ће Пољска одобрити Украјини приступ месту експлозије и договорити заједничку студију, портпарол Министарства спољних послова Пољске, Лукаш Јасина, у мејлу је написао: "Не коментаришемо ову ствар".

Раније током дана, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је експлозију, у којој су погинуле две особе, вероватно изазвао украјински пројектил противваздушне одбране, али "да је Русија на крају одговорна јер је започела рат у Украјини".

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње.

Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.

image
VV inauguration
banner