Русија

Нови ловци Су-34 од данас чувају руско небо

Министарству одбране Русије добило је нове летелице у оквиру поруџбине владе за испоруку робе за савезне потребе зарад обезбеђивања одбране земље
Нови ловци Су-34 од данас чувају руско небоGetty © Рhoto by Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Изнад руског неба од данас дежурају нови ловци-бомбардери Су-34 јер су Ваздушно-космичке снаге добиле нову серију, саопштили су представници Уједињене авио корпорације (УАК).

"Нова тура бомбардера Су-34 послата је Министарству одбране Русије у оквиру поруџбине Владе за испоруку робе за савезне потребе у циљу обезбеђивања одбране земље", саопштили су из коропорације.

Авиони су произведени у Новосибирском авијационом комбинату "Чкалов", прошли су испитивања на земљи и у ваздуху. Ове летелице су способне да користе напредно оружје које може да повећа домет и прецизност гађања земаљских и површинских циљева.

Како је нагласио генерални директор УАК Јуриј Сљусар, предузеће је већ почело да спроводи програм за наредну годину, а обим ће бити значајно повећан.

Ловац-бомбардер Су-34 се развија од средине 1980-их у Експерименталном конструкторском бироу "Сухој". Примљен је у употребу од 2014. године. У авион је уграђен авионски топом калибра 30 милиметара са 180 метака, а опремљен је различитим врстама вођених пројектила, авионским бомбама, укључујући подесиве бомбе, касетне бомбе за једнократну употребу и невођене пројектиле.

image
VV inauguration
banner