Русија

Песков о примирју на Блиском истоку: Прва добра вест из Појаса Газе

Портпарол Кремља је прокоментарисао предстојећи непланирани самит Групе 20, договорен четвородневни прекид ватре, изјаве Беле куће да Техеран шаље балистичке ракете Русији за коришћење у СВО и одлуку Јерменије да не учествује на самиту ОДКБ
Песков о примирју на Блиском истоку: Прва добра вест из Појаса Газеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Председник Русије Владимир Путин данас учествује на ванредном виртуелном самиту шефова делегација земаља чланица Г20, који ће се одржати на иницијативу индијског премијера Нарендре Модија и представља завршни акорд индијског председавања форумом, указао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Обраћање Путина се очекује око 13.30 часова, у уводном делу се очекује говор Модија.

Путин није планирао билатералне разговоре путем видео-конференције са учесницима виртуелног самита Г20, додаје Песков.

Теме за дискусију биће ситуација у глобалној економији и финансијама, климатска агенда и дигитализација, казао је раније Песков и додао да је тренутна ситуација у свету веома турбулентна и да ће Путин изнети став Руске Федерације.

Прва добра вест после дужег времена је споразум Израела и Хамаса да у Појасу Газе установе хуманитарно примирје и прекину ватру на четири дана, ослободе 50 израелских талаца у замену за 150 палестинских жена и деце из израелских затвора, каже Песков.

Кремљ на ту одлуку гледа позитивно, каже Песков и додаје да је Русија, као и већина земаља света позивала на примирје, хуманитарне паузе, јер само на основу таквих пауза могу да се изграде одређене основе за постизање одрживог решења овог проблема, јасан је Песков.

Москва жали због Јерменије

Иран и Русија развијају односе које подразумевају и војно-техничку сарадњу, одговорио је кратко Песков на оптужбе портпарола Беле куће Џона Кирбија да Техеран планира да пошаље Москви балистичке ракете, како би их користила у зони Специјалне војне операције.

На питање како те изјаве Кремљ коментарише, Песков каже: "Никако. Мислим да нема потребе за коментарисањем".

Кремљ жали што Јерменија неће учествовати на високом нивоу на самиту Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) сутра у Минску и нада се да ће Јереван наставити да ради у оквиру те организације, додаје Песков.

"Надамо се да ће бити узети учешћа на радном, експертском нивоу", додаје Песков.

Дан раније се сазнало да јерменски министар одбране Сурен Папикјан неће учествовати на састанцима у оквиру ОДКБ-а у Минску. А учешће је раније одбио и јерменски министар спољних послова Арарат Мирзојан а и премијер земље Никол Пашињан.

image
VV inauguration
banner