Русија

Кремљ одговорио чешком председнику: Русија није претња за Европу, већ обрнуто (ВИДЕО)

Европа је заправо континент под контролом САД и у саставу НАТО, који се са свом својом војном моћи креће ка нашим границама, поручује портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ одговорио чешком председнику: Русија није претња за Европу, већ обрнуто (ВИДЕО)© Vladimir Baranov/Globallook Press

Не бих се сложио са изјавама да Русија наводно представља претњу Европи, јер је у стварности све управо супротно, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући речи председника Чешке Петра Павела да се европске војске спремају за сукоб "високог интензитета" с Русијом коју виде као главну претњу за Европу.

"Чули смо много хистеричних изјава из Прага последњих неколико година. Због таквог хистеричног расположења, чешко руководство неће деловати боље. Таква је генерација политичара на власти, али то је њихов проbлем, не наш. Русија не представља претњу Европи, већ Европа представља претњу Русији", казао је Песков у интервјуу руском новинару Павлу Зарубину.

Песков је истакао да је Европа заправо континент под контролом САД. 

"ЕУ земље су део НАТО-а, који се свом војном снагом креће ка нашим границама. То је оно што за нас представља претњу и што нас тера да радимо оно што сада радимо", нагласио је.

Песков је пре неколико дана рекао да су планови Европске уније да ограничи кретање руских дипломата још "једна антируска глупост". 

Наиме, предлог да се ограничи слобода кретања дипломата из Русије у оквиру европске заједнице стигао је и из Чешке.

Према тим предложеним правилима, руске дипломате би могле да остану само у земљи ЕУ која им је издала визе и боравишне дозволе. Песков је истакао да покушаји ЕУ да закомпликује рад дипломата не угрожавају само интересе Русије, већ и права људи којима је можда потребна конзуларна помоћ.

Притисак Америке на Русију и Кину бескористан

Русија и Кина чврсто стоје на својим позицијама, притисци САД су бескорисни, навео је Песков.

Портпарол Кремља је истакао да "постоје одређене нијансе у ставу Кине о Украјини, али да Москву са Пекингом спајају апсолутне идеолошке сличности у погледима на светска питања, у ставовима о недопустивости диктатуре у светским пословима.

"Москва и Пекинг имају јединствен став о недопустивости диктатуре у светским питањима. Држимо се свог гледишта и пута", истакао је.

image