Русија

Сенатор Цеков: Крим је био, јесте и заувек ће остати руски

Савет Федерације поручио САД да Русија никада неће напустити ову територију
Сенатор Цеков: Крим је био, јесте и заувек ће остати рускиGetty © Alexander Aksakov / Stringer

Сенатор Кримског региона, члан међународног комитета Савета Федерације Сергеј Цеков назвао је апсурдним претпоставке америчког генерала Марка Милија о могућем повлачењу Русије са Крима и поручио да ће полуострво заувек остати руско, преносе "РИА Новости".

"Ово потпуно не долази у обзир. Америчка војска сања. Нека се ни не надају и оставе своје апсурдне претпоставке. Русија никада неће напустити Крим. Крим је био, јесте и заувек ће остати руски", поручио је Цеков.

Према његовим речима, са војне тачке гледишта вероватноћа је мала да ће Украјина победити и протерати руску војску, укључујући и Крим, али да временом може бити донета политичка одлука о њиховом повлачењу.

Претходно је председник комитета начелника генералштабова Оружаних снага САД генерал Марк Мили рекао да је "физичко избацивање Руса из Украјине веома тежак задатак".

Крим је постао руски регион у марту 2014. године након одржаног референдума после државног удара у Украјини. На референдуму се за прикључење Русији изјаснило 96,77 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто у Севастопољу. Међутим, Украјина и даље сматра Крим својом, али привремено окупираном територијом, а многе западне земље подржавају Кијев у томе.

Руско руководство је више пута изјављивало да су становници Крима гласали за поновно уједињење са Русијом демократски, у пуном складу са међународним правом и Повељом УН. Према речима руског председника Владимира Путина "питање Крима је коначно затворено".

image
VV inauguration
banner