Свет

Амерички генерал: Зима отвара могућност за штошта, па и за преговоре

Начелник генералштава Оружаних снага САД безуспешно до начелника Генералштаба Оружаних снага Герасимова
Амерички генерал: Зима отвара могућност за штошта, па и за преговореwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Вашингтон верује да ће евентуално успоравање непријатељстава у Украјини током зиме створити "прозор" за решавање сукоба, рекао је генерал Марк Мили, начелних Генералштаба америчке војске после састанка контакт групе о помоћ Кијеву.

"Све што кажем је да постоји могућност за то - то је све што кажем", рекао је Мили новинарима у Пентагону.

Генерал је практично поновио своје раније коментаре да долазак зиме отвара могућност за преговоре, јер тактичке операције успоравају током хладног времена.

"На зиму се може догодити много штошта, иако се, по правилу, због временских услова, тактичке операције успоравају. Мислим да су председник Бајден и Владимир Зеленски изјавили да се ова криза, на крају крајева, треба решити политичким путем. Зато, уколико дође до успоравања тактичких операција, ако се то догоди, може се отворити могућност за политичко решавање или, макар, за отпочињање преговора", истакао је амерички званичник.

Генерал Марк Мили рекао је да је након инцидента у Пољској безуспешно покушао да контактира начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова.

"Моји подређени нису могли да ме повежу са генералом Герасимовим", рекао је Мили.

Највиши амерички генерал је рекао да шансе Украјине за било какву краткорочну, директну војну победу нису велике, упозоравајући да Русија и даље има значајну борбену моћ унутар Украјине, како каже упркос томе што је претрпела неуспехе на бојном пољу од почетка специјалне војне операције.

Мили је поновио уверење да је мало вероватно да ће Украјина ускоро истерати руске снаге са своје територије, нешто за шта је Зеленски рекао да је главни циљ Украјине.

Мил  је додао да ће Сједињене Државе подржати Украјину у одбрани колико год буде потребно, коментари које је на истом догађају поновио амерички министар одбране Лојд Остин.

Зеленски жели само јавне преговоре

Украјински председник Владимир Зеленски је рекао да је добио сигнале од савезника да Русија жели директне разговоре и да је предложио да они буду јавни.

"Добио сам сигнале од лидера држава који кажу: чини нам се да Путин жели директне преговоре. И рекао сам: ми ћемо понудити јавну форму", рекао је Зеленски данас.

Он је нагласио да не жели да се преговори одвијају "иза кулиса".

Подсећамо, почетком октобра председник Украјине Володимир Зеленски одбацио је могућност преговора са руским председником Владимиром Путином, да би на самиту Г20 представио свој предлог "мировног споразума" у 10 тачака који је Русија одбацила и оценила да "апсолутно потврђује" да Кијев неће да преговара са Руском Федерацијом.

Москва је више пута саопштила да је спремна на разговор са Кијевом али да су Украјинци ти који одбијају преговоре.

image