Русија

Москва: Кијев уз помоћ токсичних једињења са Запада тровао лидере нових руских региона

На седници Организације за забрану хемијског оружја, која је почела данас, руски представник још једном је упозорио државе чланице да Украјина користи токсична хемијска једињења у зони СВО, које, како каже, добија од САД и њихових савезника
Москва: Кијев уз помоћ токсичних једињења са Запада тровао лидере нових руских регионаwww.globallookpress.com © Cpl. Dalton Swanbeck

Украјинске специјалне службе употребиле су токсичне хемикалије против власти нових руских региона, открио је данас шеф руске делегације на седници Организације за забрану хемијског оружја Кирил Лисогорскиј.

Према његовим речима, употребљене су токсична хемијска једињења и психоактивне супстанце, а Москва има доказа да су у свему учествовале и Сједињене Америчке Државе и њихови савезници. Они су, истиче руска страна, Кијеву слали токсична хемијска једињења. 

Ипак, "РИА Новости" подсећају да ово није први пут да је Украјина од фебруара прошле године користила недозвољене супстанце у зони СВО. Кремљ је у Организацију за забрану хемијског оружја послао укупно 23 ноте које се тичу употребе токсичних материја, али секретаријат организације није узео за сходно да реагује и пошаље у Украјину стручњаке који би то истражили.

У октобру, Москва је истој организацији предала информацију да су украјински војници користили забрањена средства против руских војника.

Доказ за то су и снимци које је у својим репортажама објавила украјинска телевизија, а на којима се види да украјинска војска поседује гранате К-51 и хемијска средства за борбу против нереда. Са њима су, како се види на снимцима, снимљени страни плаћеници једне од земаља НАТО-а, који су се, према писању руских медија, спремали да уз помоћ њих изведу провокацију по сиријском сценарију. 

image