Русија

Русија одобрила хеликоптере Ми-35 за Србију, могли да заврше у Украјини: "Охладиће усијане главе"

Набавка Ми-35 није само политички корак, већ, пре свега, мера за јачање одбрамбених способности Србије због ситуације на Косову и Метохији и притисака на Републику Српску, али и одговор на недавну посету Столтенберга Балкану, оцењује војни аналитичар
Русија одобрила хеликоптере Ми-35 за Србију, могли да заврше у Украјини: "Охладиће усијане главе"© Виталий Тимкив / РИА Новости

Испорука хеликоптера Ми-35, иначе, по борбеним својствима неких од најбољих хеликоптера ове класе, указује на добре односе Београда и Москве, али и велику приврженост Србије Кремљу, оценио је за "РИА Новости" Игор Коротченко, војни аналитичар и уредник часописа "Национална одбрана". 

То је, каже, и "одговор Београда на недавну посету генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Балкану", чиме је Србија још једном исказала своје војно-политичке симпатије према Русији. 

"Србија хеликоптере набавља уочи ванредних парламентарних избора. И то ће, наравно, ојачати позицију председника Вучића, његове странке и оних коалиција које га подржавају. Овај уговор је одговор Београда на недавну посету генералног секретара НАТО Столтенберга Балкану. Одабир оружја у корист руског наоружања, па макар и преко шеме његове набавке путем Кипра, српско руководство још једном демонстрира своје војно-политичке симпатије. То је значајан уговор за оне који у српском друштву подржавају свеопште јачање веза са Русијом", оцењује Коротченко.

Ипак, он додаје да куповина оволико Ми-35 није само политички корак, већ, пре свега, мера за јачање одбрамбених способности Србије због ситуације на Косову и Метохији, али и тешкe ситуацијe повезанe са Републиком Српском, на коју се, такође, врши притисак.

"Разуме се да се то не ради зарад победе на парламентарним изборима, већ у циљу јачања одбрамбених способности земље. На Косову се развија прилично напета ситуација, где, под окриљем Кфора, Косовари спроводе политику дискриминације, притисака и обећавају насилне акције против српског становништва које тамо живи. Присуство хеликоптера Ми-35 у Београду охладиће усијане главе лидера ове енклаве, непризнате од стране Русије, Србије и других чланова међународне заједнице", поручује он.

Договор је био закључен уз сагласност Русије, будући да је Србија савезник Москве, открива даље Коротченко и додаје да се овај услов - да је за испоруку било потребно да стигне и одобрење руске стране - налази у првобитним уговорима закљученим са претходним купцем Ми-35.

"Наравно, пренос поменуте војне технике са Кипра у Србију могао би да буде извршен само уз обавештење и одговарајућу сагласност Руске Федерације, јер је то јасно предвиђено у свим уговорима примарног купца (Кипар). Србија је за Русију земља савезник на Балкану, а веома добри односи се одржавају и са Кипром", изјавио је он.

Такође, истакао је да је и Русији одговарало да ови хеликоптери буду предати Србији, јер би у другом случају, уз јачи притисак из САД, они могли да заврше у редовима Оружаних снага Украјине:

"Да хеликоптере Ми-35 није набавио наш савезник на Балкану, постојао би велики ризик да би Кипар, под притиском Запада, а посебно Сједињених Држава, могао да пребаци ове машине у Украјину".

Куповина руског наоружања преко посредника, уместо директно од Кремља, је оправдана, додаје Коротченко, будући да је Запад, како подсећа, увео санкције против Москве.

"У условима када је у току Специјална војна операција и када су капацитети Руске Федерације за испоруку наоружања на Балкан објективно ограничени чињеницом да руте за њихову испоруку морају да пролазе кроз ваздушни простор или преко територије земаља суседа Србије, а које у значајној мери зависе од мишљења и ставова Брисела, ова опција за јачање моћи Оружаних снага Србије изгледа сврсисходно", закључује он.

image