Русија

Захарова: Руска војска ће пратити војне авантуре Кијева и Запада у Црном мору

Нема сумње да се Кијев и западњаци крију иза добрих намера и намерно воде ка даљој дестабилизацији у црноморском региону, желећи да ескалирају кризу, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Руска војска ће пратити војне авантуре Кијева и Запада у Црном мору© David Hancock/U.S. Navy via Getty Images

Русија ће у припреми својих војних планова узети у обзир могућност да бродови НАТО-а прате бродове из Украјине у Црном мору, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Нема сумње да се Кијев и западњаци крију иза добрих намера и намерно воде ка даљој дестабилизацији у црноморском региону, желећи да ескалирају кризу. Ако се све то деси, руска војна команда ће то узети у обзир, приликом планирања операција у региону Црног мора", казала је Захарова, одговарајући на питање како би евентуална пратња НАТО-а бродова, који долазе из Украјине, утицала на безбедност у црноморском региону.

Она је додала да су речи украјинског председника Владимира Зеленског о потреби да се бродови, који долазе из Украјине, заштите бродовима НАТО-а апсолутно параван за "нове војне авантуре" Кијева.

"Изјава Зеленског сугерише да милитаризација кијевског режима од стране НАТО земаља не престаје ни на минут, а за то се користе било какви мотиви. Декларисани циљ чувања бродова који носе жито са ратним бродовима је параван за потенцијалне војне авантуре кијевског режима и његових западних покровитеља у водама Црног мора", оценила је.

О "зимском штиту" Аналене Бербок: Биће вам хладно само са једним

Захарова се осврнула на речи шефице немачке дипломатије Аналене Бербок да се око украјинских енергетских објеката створи "зимски штит" у виду система противваздушне одбране, поручивши да је та изјава "смешна".

"Ретко сам збуњена, али квалитет цитата помаже. Питам се само, ако са становишта Аналене Бербок треба да постоји 'зимски штит', да ли би требало да постоји нека врста 'летњег оклопа' или 'јесењег' из њеног угла? 'Пролећни појас верности (уједињења)'? Шта је следеће, о чему она прича?", упитала је Захарова.

Она је додала да ће "са само једним 'зимским штитом' бити хладно".

"Надам се да Бербокова чврсто стоји на својој позицији и да неће моћи да се окрене за 360 степени", поручила је порптаролка руског Министарства спољних послова.

image