Русија

Русија: Мир на Корејском полуострву ће доћи када САД обуставе војне активности

Министарство спољних послова истиче да ће успостављање дијалога уз узајамно поштовање допринети смањивању тензија између Северне и Јужне Кореје
Русија: Мир на Корејском полуострву ће доћи када САД обуставе војне активности© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Напетост на Корејском полуострву ће се смањити када САД тамо обуставе војне активности и када се успостави дијалог уз узајамно поштовање, указује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући одлуку Северне Кореје да настави све војне мере прекинуте споразумом са Јужном Корејом 2018. године

Наиме, Министарство одбране Северне Кореје је 23. новембра изнело "принципијелни став" да се више "не сматра везаним" за поменут споразум у војном пољу и да ће одмах обновити све војне мере које су раније биле обустављене. Конкретно, Северна Кореја одбија да се придржава мера усмерених на спречавање војних сукоба на копну, на мору и у ваздуху, а такође ће распоредити "моћније оружане снаге и најновију војну опрему" на линији фронта у области војне линије разграничења.

Одлука Пјонгјанга уследила је као одговор на делимичну суспензију војног споразума Сеула под изговором да је Северна Кореја лансирала извиђачки сателит 21. новембра ове године, појаснила је Захарова.

Поменути споразум заједно са споразумом о примирју из 1953, према њеним речима, "игра важну улогу у одржавању стабилности на Корејском полуострву и спречавању оружаних инцидената у зони демилитаризоване зоне који би могли да ескалирају у сукоб великих размера".

Тензије на Корејском полуострву су повећане од када је Северна Кореја прошлог месеца лансирала војни сателит у орбиту.

САД и савезници оштро су осудили лансирање првог севернокорејског војног сателита у орбиту као кршење резолуција Савета безбедности Уједињених нација.

Пјонгјанг је, међутим, најавио да ће лансирати више војних сателита.

САД су у четвртак увеле нове санкције Северној Кореји због лансирања сателита. Јужна Кореја је такође увела нове санкције Северној Кореји.

image