Свет

Пораст напетости на Корејском полуострву: Северна Кореја отказала војни споразум са Сеулом

Пјонгјанг је остварио значајан напредак у програму нуклеарног наоружања, а Сеул је интензивирао заједничке војне вежбе са САД и Јапаном
Пораст напетости на Корејском полуострву: Северна Кореја отказала војни споразум са Сеуломwww.globallookpress.com © KCNA

Пјонгјанг је објавио да укида пакет војних мера за изградњу поверења са Јужном Корејом, до чега је дошло у време пораста напетости на Корејском полуострву, након успешног лансирања првог севернокорејског војног шпијунског сателита, извештава "Фајненшел тајмс".

Међукорејски свеобухватни војни споразум (ЦМА), који су 2018. године потписали севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и тадашњи председник Јужне Кореје Мун Џаеин, требало је да смањи напетости дуж границе две државе.

У међувремену, Северна Кореја је остварила значајан напредак у програму нуклеарног наоружања, а Јужна Кореја је интензивирала заједничке војне вежбе са САД и Јапаном.

Након што је у уторак Северна Кореја успешно лансирала војни извиђачки сателит, Сеул је објавио да делимично суспендује споразум из 2018. године и да ће наставити са операцијама контроле близу демилитаризоване зоне.

Пјонгјанг је у четвртак одговорио изјавом да ће у потпуности напустити споразум: "Од сада, наша војска неће бити везана војним споразумом севера и југа од 19. септембра", саопштила је Централна војна комисија Северне Кореје, наводи се у саопштењу које су у објавиле новине "Родонг синмун".

"Одмах ћемо обновити све војне мере које су биле обустављене", додаје се у саопштењу, у коме се упозорава да ће "такозвану ’Републику Кореју‘ сматрати у потпуности одговорном уколико дође до сукоба између севера и југа."

Државна новинска агенција Северне Кореје објавила је у среду фотографије Кима како прегледа сателитске снимке америчких војних објеката у Пацифику.

Овим споразумом две земље су се обавезале да ће "потпуно прекинути сва непријатељства." Споразум је обухватао мере за изградњу поверења, укључујући и забрану војних вежби у близини границе и ограничавање вежби у којима се користи бојева муниција.

Аналитичари оцењују да је споразум био под великим притиском много пре лансирања сателита, посебно након неуспешних преговора Северне Кореје са тадашњим америчким председником Доналдом Трампом 2019. и прошлогодишњих избора у Јужној Кореји.

Сеул је неколико пута оптужио Пјонгјанг за кршење услова споразума из 2018. године.

"ЦМА је у суштини већ био мртав", изјавио је Го Мјонгхјун, сарадник Асан института за политичке истраживања у Сеулу, додајући да је овај споразум представљао "серију једностраних уступака Јужне Кореје."

image