Свет

Медведчук: Зеленски не жели мир, његов план је слабљење Русије

Кијев је одиграо кључну улогу у стварању предуслова за избијање непријатељстава, а свака анализа ситуације довешће до одговорности Украјине и Владимира Зеленског, каже Виктор Медведчук
Медведчук: Зеленски не жели мир, његов план је слабљење Русијеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

План за решавање сукоба који је најавио председник Украјине Владимир Зеленски за циљ уопште и нема мир, изјавио је опозициони украјински политичар Виктор Медведчук.

"Нашироко најављивани мировни план Зеленског, са којим путује по свету у промотивне сврхе, није план – то је само списак претерано амбициозних жеља Зеленског и људи из његовог окружења", навео је Медведчук у коментару за Телеграм канал Друга Украјина.

Према његовим речима, предлози украјинског лидера се своде на три одредбе: повлачење руских трупа, кажњавање Москве и изградња новог светског поретка и система безбедности на овој основи.

"Као што видите, кључне тачке овог плана су кажњавање, слабљење и војни пораз Русије. Међутим, ако говоримо о поразу једне стране, онда се то не може назвати мировним планом", нагласио је Медведчук.

Украјински политичар тврди да Зеленски, заправо, не стоји иза овог плана, што, у ствари, "објашњава тако широку подршку тој идеји".

Напоменуо је да председник Украјине није поменуо узроке сукоба, који се тичу "доласка НАТО-а у земљу, што је представљало претњу интересима Русије".

Наводи да се Зеленски није сетио ни "неонацизма и десничарског безакоња”, што је, према његовим речима, постало државна политика, али ни "нарушавања права руског говорног становништва, чишћења политичке опозиције и грађана који су привржени добросуседским и пријатељским односима са Москвом".

"Кијев је одиграо кључну улогу у стварању предуслова за избијање непријатељстава, а свака анализа ситуације довешће до одговорности Украјине и Зеленског", јасан је Медведчук.

Истиче да ће проучавање узрока сукоба, не само у Украјини, указати на веома неугодне околности за друге светске играче, посебно на апетите НАТО-а.

Он је Зеленског назвао "пионом у туђој игри, који рекламира сукоб са нуклеарном силом која за циљ има потпуну хегемонију НАТО-а над светом".

"Ову крваву гозбу већ плаћају народи земаља које ће подржати ово лудило. Наглашавам, не владе које часте Зеленског, већ народи, неки из новчаника, неки перспективама, а неки животом", рекао је Медведчук.

Поручује да је немогуће постићи мир уколико западне државе наставе да испоручују оружје Украјини - "држави у којој доминира политика неонацизма, постоји државна подршка пећинској русофобији, а Украјинцима се говори да је њихов животни циљ вечни рат са Русијом".

image