Русија

Завршен састанак Путина и Бин Салмана, лидери разговарали више од три сата

Руски председник и саудијски престолонаследник разговарали су о важним питањима за обе земље, али није било речи о заједничким мировним иницијативама, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Завршен састанак Путина и Бин Салмана, лидери разговарали више од три сата© Танјуг/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Састанак председника Русије Владимира Путина и престолонаследника Саудијске Арабије Мухамеда бин Салмана ел Сауда у Ријаду је завршен, а лидери су, између осталог, разговарали о сарадњи у оквиру ОПЕК+ и палестинско-израелском сукобу.

Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, састанак, којем су на почетку присуствовале и делегације обе земље, а који је потом настављен у уском саставу, трајао је више од три сата.

Путин и саудијски принц су такође детаљно разменили мишљења о питањима која су од интереса за обе земље. Русија и Саудијска Арабија схватају да су одговорне за стабилно стање тржишта енергената, казао је Песков.

Такође је истакао да ће се инвестициона сарадња Русије и земаља Блиског истока наставити, а да се детаљи неће објављивати "због великог броја непријатеља".

Он је рекао и да за сада "није било речи о заједничким мировним иницијативама Русије и Саудијске Арабије".

Такође је казао да ће престолонаследник Саудијске Арабије обавезно посетити Русију, али датуми посете нису одређени.

На блискоисточној турнеји шефа руске државе пратила делегација коју су чинили министар спољних послова Сергеј Лавров, заменик премијера Андреј Белоусов, министар индустрије и трговине Денис Мантуров, заменик премијера Александар Новак, директор Централне банке Елвира Набиулина, директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов, директор "Росатома" Алексеј Лихачов. У руској делегацији су и представници привреде.

image