Русија

Састанак Путина и Раисија: Развијамо сарадњу са Ираном у свим областима

Заједно спроводимо доста инфраструктурних пројеката, радимо на коридору "Север-Југ", а трговински промет такође региструје раст, рекао је руски председник
Састанак Путина и Раисија: Развијамо сарадњу са Ираном у свим областима© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Сарадња Русије и Ирана развија се веома активно у практично свим сферама, оценио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са иранским председником Ебрахимом Раисијем.

"За нас је веома битно да са вама разменимо мишљење о ситуацији у региону, а посебно у Палестини", додао је Путин.

Председник је истакао да се наставља и сарадња у енергетици и образовању и додао да данас велики број иранских студената студира у Русији.

Такође, нагласио је да је трговински промет прошле године порастао за 20 одсто у поређењу са годином раније, а данас он износи скоро пет милијарди долара. 

Крајем године, последњих дана децембра такође се очекује потписивање споразума о слободној трговини између Ирана и Евроазијске економске уније, најавио је.

"То ће створити додатне могућности за нашу даљу сарадњу".

"Заједно спроводимо доста инфраструктурних пројеката, радимо на коридору 'Север-Југ'", рекао је још руски лидер. 

Добру сарадњу Москве и Техерана потврдио је и Раиси, који је изјавио да је током последњих неколико година постигнут напредак.

Мислим да је сарадња у пољопривреди, енергетици и образовању добра, али и да у тим сферама можемо да постигнемо додатне резултате у интересу наших народа, додао је лидер Ирана. 

"То што човечанство данас пати је последица једностраних мера", прокоментарисао је Раиси коментаришући ситуацију у Појасу Газе и додао: "То је геноцид и злочин против човечности".

"Изазива жаљење што је више од 6.000 деце убијено рукама ционистичког режима, али и то што то подржавају не само САД већ и друге земље Запада. Деградација међународних организација, које би требало да бране људска права, одвија се пред очима целе међународне заједнице. Потребно је што пре зауставити бомбардовање, и због тога то питање данас није питање само нашег региона већ целог света. Оно захтева брзо решење".

image