Русија

Путин потписао: Отварамо нове центре за борбену обуку са Белорусијом

Задаци центара су заједничка борбена обука, дежурство војних контингената, извођење задатака борбене обуке, размена искустава о употреби наоружања, војне и специјалне опреме
Путин потписао: Отварамо нове центре за борбену обуку са Белорусијом© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин потписао је закон о ратификацији споразума са Белорусијом о формирању заједничких центара за борбену обуку, као и закон о ратификацији протокола којим су унете нове одредбе у споразум о заједничком осигуравању регионалне безбедности у области одбране.

У споразуму о формирању заједничких центара наведени су задаци тих центара, као што су заједничка борбена обука, дежурство војних контингената, извођење задатака борбене обуке, размена искустава о употреби наоружања, војне и специјалне опреме.

На основу њега су војни контингент и покретна имовина обе земље ослобођени пореза, а војска неће плаћати порез на зараде на територији земље домаћина.

Путин је потписао закон о ратификацији протокола са Белорусијом који уводи термин "функционисање регионалне групе" у споразум о заједничком осигуравању регионалне безбедности.

Протокол регулише спровођење одредби нормативно-правних докумената билатералне сарадње како би се осигурала војна безбедност Савезне државе Русије и Белорусије, као и поступак заједничког планирања, коришћење регионалне групе снага и финансирање заједничких активности оперативне, мобилизационе и борбене обуке.

image