Русија

Директна линија са Путином: Годишња конференција председника Русије уживо на РТ Балкан

Председник Руске Федерације Владимир Путин одржаће 14. децембра традиционалну годишњу конференцију за коју је, ове године, пристигло 1,5 милион питања

Руски председник Владимир Путин одржаће годишњу прес-конференцију 14. децембра са почетком од 10 часова, а пренос уживо, уз симултани превод на српски језик, можете пратити на РТ Балкан.

Руски председник традиционално се обраћа јавности на конференцији "Директна линија са Владимиром Путином" на којој одговара на питања која му грађани постављају телефоном, мејлом, писмима или путем друштвених мрежа.

Ове године руском председнику је стигло више од 1,5 милиона питања, што сведочи о све већој популарности овог догађаја, јавља данас руска телевизија "Русија 1".

Највећи број питања стигао је путем телефона (око 952.000), око 408.000 питања стигло је преко СМС поруке, а још 96.000 њих - путем сајта. 

Теме које су највише интересовале грађане овај пут су СВО, медицина, образовање и комуналне делатности, али и спортска тематика. Један од предлога, такође, претпоставља и стварање руског аналога Међународног олимпијског комитета, како би се спортисти заштитили од политике, преносе "РИА Новости". 

Први пут Путин је одговарао на питања у "Директној линији" 2001. године, од када се та конференција одржава стално, а није одржана 2004, 2012. и 2022. године. Путин је комбиновао укључења уживо са конференцијом за новинаре 2020. године, када је пандемија ковида пореметила ту рутину.

Најдужа конференција одржана је 2013, када је трајала четири сата и 47 минута.

Одговарајући на питање колико ће овај догађај трајати овог децембра, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да "велика конференција за штампу и директна линија са Путином немају унапред одређен и јасан тајминг, и да је то увек веома дугачак и значајан догађај".

image