Русија

Наришкин: ЦИА разматра стварање руске владе у егзилу

Како је саопштио шеф руских обавештајаца, циљ САД је да дестабилизују ситуацију у Русији уочи председничких избора следеће године
Наришкин: ЦИА разматра стварање руске владе у егзилуwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Америчке власти наводно желе да подрже формирање нове руске владе која би деловала ван земље, тврди Сергеј Наришкин, шеф руске Службе спољне безбедности (СВР).

Високи обавештајни званичник поменуо је овај план ЦИА у четвртак у Минску, током састанка са колегама из бивших совјетских држава, називајући читав план "апсурдним".

"ЦИА разматра пројекат стварања виртуелне, наводно легитимне државе ван Руске Федерације, такозване 'Руске републике', на чијем челу би се нашла такозвана привремена администрација," објаснио је Наришкин.

Циљ САД је да дестабилизују ситуацију у Русији уочи председничких избора следеће године, рекао је Наришкин. Опозиционе снаге, које делују ван Русије, такође ће покушати да "створе мрежу антивладиних ћелија унутар Русије", додао је шеф обавештајне службе.

Вашингтон је раније пружао подршку антивладиним снагама широм света. Скорашњи примери су наоружане групе наводних "умерених побуњеника" у Сирији, као и пример Хуана Гваида, самопроглашеног "председника Венецуеле", који није успео да изведе планирани државни удар.

Наришкин није прецизирао за које личности из руске опозиције се очекује да ће радити према плану ЦИА. Неки се већ понашају на такав начин, пре свега чланови "Форума слободне Русије", који је 2016. формирао шахиста Гари Каспаров.

Операција одржава скупове два пута годишње у Литванији, где је објавила списак Руса за које се тврди да су "саучесници" председника Владимира Путина, оптужујући их за "незаконито преузимање власти" и претећи им "будућим кривичним гоњењем."

Међутим, "Форум слободне Русије" пати од унутрашњих подела. Редовни учесник овог форума, лондонски бизнисмен Јевгениј Чичваркин се 2021. пожалио се да организатори форума отварају врата свакој особи која се супротставља Путину и да је резултат тога широка "распрострањеност политичких преваранта, насилника и стварних шизоида" у организацији.

У новембру је форум наводно прикупио око 50.000 евра за групе руских држављана, које се боре против руских снага "у име Украјине".

Форум је стао и иза напада на руску област Белгород, у коме су користили оклопна возила и оружје западне производње.

Ту је и "Легија слободе Русије" и "Руски добровољачки корпус (РДК)", групе које у својим редовима имају отворене неонацисте.

image