Русија

Русија: Америчко ширење граница на Арктику нема правну основу

Једностраним ширењем граница над континенталним појасом испод нивоа мора, Стејт департмент игнорише интересе савезника и крши међународно право, због чега међународна заједница није у обавези да ове претензије и поштује, поручује руска страна
Русија: Америчко ширење граница на Арктику нема правну основуwww.globallookpress.com © Sebastian Kahnert

Свет не може да призна нове границе Сједињених Америчких Држава на Арктику, каже данас Константин Косачов, заменик председника руског Савета Федерације, коментаришући последњу вест да је Вашингтон једнострано одлучио да прошири границе над морским дном, претежно на Арктику, појасу од све већег стратешког значаја за свет, а посебно земље које имају излаз на њега.

Како јавља "Блумберг", амерички Стејт департмент сада жели да преузме контролу над додатном територијом површине милион квадратних километара, која се највећим делом налази на Арктику и у Беринговом мору у близини Русије, али и другим деловима Атлантика и Тихог океана. Укупна територија на коју претендује Вашингтон је два пута већа од, на пример, површине Калифорније, преноси "Газета.ру".

Ширењем територије САД планирају да добију приступ ретким минералима за производњу батерија за електрична возила, као и налазиштима нафте и гаса, објашњава "Блумберг".

Стејт департмент сматра да редефинисање граница неће створити територијалне спорове са Руском Федерацијом, иако ће о томе, признају, морати да се разговара са Канадом и Јапаном. 

Из Савета Федерације Русије данас поручују да овакве претензије Вашингтона немају правну основу и додају да су последњом одлуком Американци "превазишли сами себе" будући да су изигнорисали интересе својих савезника.

Русија подсећа и да САД још нису ратификовале Конвенцију Уједињених нација о морском праву. Претензије на ширење граница на континентални појас испод нивоа мора разматрају се у УН, наглашава Москва.

"Американци данас делају ван било каквих међународно-правних основа, а то значи да међународна заједница има пуно право да нове границе и не призна", каже Косачов.

УН су последњи пут одобриле Русији проширење граница над морским дном на Арктику у фебруару ове године, а рад на новим одобрењима се и даље наставља.

image