Русија

Путин са Евроазијским економским саветом: Имамо ауторитет и потенцијал, напредујемо успешно

Руски лидер традиционално крајем године одржава састанак Врховног евроазијског економског савета
Путин са Евроазијским економским саветом: Имамо ауторитет и потенцијал, напредујемо успешно© kremlin.ru/Фото: Павел Бедняков, РИА «Новости»

Евроазијски економски савез је ауторитативна међународна асоцијација, сарадња унутар ње успешно напредује и открива економски потенцијал земаља чланица, поручио је председник Русије Владимир Путин на састанку Врховног Евроазијског економског савета.

"Сарађујемо на принципу узајамне користи и поштовања интереса. За скоро 10 година постојања ЕАЕУ обим међусобне трговине између земаља се удвостручио, а БДП је порастао од 1,60 до 2,5 трилиона долара", наглашава Путин.

Споразум са Ираном отвара бесцарински приступ свом тржишту за сву робу из ЕАЕУ, истиче Путин говорећи о претходно потписаним споразумом о зони слободне трговине између ЕАЕУ и Ирана.

"Услови за сарадњу су сада знатно бољи", истиче Путин.

Путин је најавио детаљнији разговор о питања која се тичу развоја евроазијске интеграције и одобрењу декларације о даљем развоју економских процеса до 2030. године и у перспективи до 2045, а који је предложила Русија.

Нови документ садржи конкретне мере  и јачање програма заједничких напора у кључним сферама, али и у неким које, како Путин каже, добијају на значају, попут климе и медицине. У формирању пројекта су учестовале владе, министарства и стручњаци свих држава чланица, додаје.

Разговори су почели састанком у ужем формату, на којем учествују премијер Јерменије Никол Пашињан, председник Белорусије Александар Лукашенко, председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, председник Киргистана Садир Џапаров и председник Борда Евроазијске економске комисије Михаил Мјасникович.

Путин традиционално пред Нову годину у Санкт Петербургу окупља своје колеге из суседних земаља, лидере земаља Заједнице независних држава (ЗНД) и Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ).

После заседања Врховног Евроазијског економског савета следи састанак са учешћем делегација, каже Путин.

image
VV inauguration
banner