Русија

Путин потписао: Влада може да смањи и укине царину на извоз робе у пријатељске земље

Законом се руској влади омогућава да користи посебан систем тарифа за стимулисање раста испоруке жита, ђубрива и сировина земљама које нису увеле санкције Руској Федерацији, појашњава руски премијер Михаил Мишустин
Путин потписао: Влада може да смањи и укине царину на извоз робе у пријатељске земље© Tanjug/AP Photo, File

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон на основу ког влада може да смањи и укине царине на извоз робе у пријатељске земље.

Закони "О царинској тарифи" и "О основама државног регулисања спољнотрговинске делатности" с Путиновим потписом добили су неколико измена.

Измене омогућавају Кабинету министара да смањи извозне царине до шест месеци и утврди снижене или нулте стопе царина на извоз робе у пријатељске земље у оквиру одређеног обима.

Влада ће моћи да користи посебан систем тарифa за стимулисање раста испоруке жита, ђубрива и сировина пријатељским земљама, објашњава руски премијер Михаил Мишустин на састанку са потпредседницима владе.

Према његовим речима, то ће дати подршку руским компанијама које су под санкцијама и регионима у којима су промене логистичких рута довеле до повећања трошкова транспорта и поскупљења извозних испорука.

Поред тога, влада има право да успостави процедуру за праћење цена роба и других финансијских показатеља за обрачун стопа извозних царина, појашњава Мишустин. Кабинет министара ће такође моћи да утврди начин и поступак расподеле дела обима царинских квота на увезену робу између нових учесника у спољнотрговинским активностима, додаје.

Закон такође појашњава правила за обрачун цена руске нафте "урал" чија ће просечна вредност дневних цена од 1. јануара 2024. за све трговачке дане у месецу за испоруке у морске луке Северозападног и Јужног федералног округа Руске Федерације повећати у односу на трошкове транспорта нафте морем до тржишта Медитерана и Ротердама за сирову нафту.

А Кабинет министара ће имати право да повећа попуст за "урал" на Северно море.

image