Русија

Русија и стручњаци УН сагласни: Званичник демантовао лажне извештаје о нуклеарки Запорожје

Упркос свим потешкоћама и споровима, сарадња са ИАЕА је у току. Можемо са сигурношћу да констатујемо да говоримо истим језиком, изјавио је саветник генералног директора "Росенергоатома"
Русија и стручњаци УН сагласни: Званичник демантовао лажне извештаје о нуклеарки Запорожјеwww.globallookpress.com © Albert Kosheliev/Keystone Press Agency

Сарадња између Русије и Међународне агенције за нуклеарну (ИАЕА) о нуклеарној електрани Запорожје постоји, а две стране "говоре истим језиком", изјавио је Ренат Карча, саветник генералног директора руске компаније за нуклеарну електрану "Росенергоатом".

"Упркос свим потешкоћама и споровима, сарадња са ИАЕА је у току. Можемо са сигурношћу да констатујемо да говоримо истим језиком", рекао је он.

Коментаришући тврдње у украјинским медијима да Русија користи електрану као ватрену позицију, званичник је рекао да никада није било нити ће икада бити тешке артиљерије или офанзивног наоружања на тлу које припада нуклеарки.

"Једина ствар која је распоређена тамо у нуклеарној електрани Запорожје су оклопне лабораторије руских трупа за радиолошку, хемијску и биолошку одбрану", рекао је он.

Ово је најсавременија опрема за праћење и контролу радиоактивне, биолошке и хемијске безбедности, објаснио је Карча.

Стручњаци ИАЕА присутни су у електрани од септембра 2022. године, када је тамо успостављена прва стална посматрачка мисија након прве посете генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија.

Запорошка електрана која се налази у Енергодару има шест енергетских блокова. То је највећа нуклеарна електрана у Европи. Крајем фебруара 2022. године, објекат су преузеле руске снаге.

image