Свет

Избегнута нуклеарна катастрофа? Електрана Запорожје добила струју

Док Кијев саопштава да је нестанак струје могао да доведе до нуклеарне катастрофе, Росатом и ИАЕА договориле консултације о Запорожју
Избегнута нуклеарна катастрофа? Електрана Запорожје добила струјуGetty © Carl Court / Staff

Нуклеарна електрана Запорожје поново је прикључена на електричну мрежу, након што је отклоњен квар на украјинском воду.

Према саопштењу које је украјинско Министарство енергетике објавило на Телеграму, један вод до електране је прекинут у петак, док је последњи, од 750 КW, који иде са територије коју контролише Кијев, био прекинут рано јутрос.

"Ово је осми нестанак струје који се догодио у електрани у Запорожју и који је могао да доведе до нуклеарне катастрофе", наведено је у саопштењу Кијева.

Министарство додаје да је након губитка прикључка на мрежу електрана укључила 20 резервних генератора за снабдевање електричном енергијом, а да су украјински стручњаци поправили вод од 750 КW, који сада поново снабдева електрану струјом.

У међувремену, генерални директор руске државне корпорације Росатом Алексеј Лихачов и шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси договорили су се да у периоду од јануара до фебруара одрже свеобухватне консултације о највећој нуклеарној електрани у Европи, преносе "РИА Новости".

"Фокус је био на питањима која се односе на обезбеђивање нуклеарне сигурности нуклеарке Запорожје. Конкретно, разговарано је о раду мисије ИАЕА у електрани и предстојећој ротацији експерата Агенције која је заказана за 5. децембар", додаје се у саопштењу.

Лихачов је рекао да је Росатом спреман да настави заједнички рад у тој области и да подржава коришћење нуклеарне енергије у цивилне сврхе.

Русија и Украјина се међусобно оптужују за гранатирање електране, а ИАЕА је у више наврата саопштавала да је потребно стварање сигурносне зоне око нуклеарке.

image