Русија

"Овога дуго није било": Зеленски о најмасовнијем нападу руских дронова на украјинске војне објекте

Руске снаге су током целе ноћи гађале војне циљеве на позадинским положајима украјинске војске и уништиле су неколико објеката где за размештање непријатељске војске, складишта непријатељске војне опреме, ПВО системе и војни аеродром
"Овога дуго није било": Зеленски о најмасовнијем нападу руских дронова на украјинске војне објектеGetty © Photo by John Moore

Украјински председник Владимир Зеленски каже да је Русија током ноћи лансирала више од 70 дронова на Украјину, од којих је већина оборена.

Према речима Зеленског, напад који се догодио у раним јутарњим сатима на дан када Украјина обележава сећање на Гладомор из 1932-33. године, када је од глади умрло неколико милиона Украјинаца, био чин "намерног терора", преноси "Ројтерс".

Русија је претходне ноћи покренула најмасовнији напад дроновима камиказама на Украјину, а на мети дронова био је првенствено Кијев, саопштило је украјинско ваздухопловство.

Очевици су за "Ројтерс" рекли да су се у Кијеву током целе ноћи чуле експлозије, а градоначелник Виталиј Кличко саопштио је да су две особе повређене када су фрагменти оборених дронова пали на стамбене зграде.

Руске оружане снаге су скоро током целе ноћи 24. на 25. новембар изводиле комбиноване нападе на позадинске положаје и подручја под контролом кијевског режима. У нападима на војне и двоструке циљеве углавном је коришћен руски камиказа дрон "геранијум", јавља "Војни преглед".

Украјински медији и телеграм канали брујали су о нападу назвавши га најмасовнијим нападом на Кијев у последње време. Руско Министарство одбране још увек није коментарисало ову информацију.

Серија узбуна за ваздушну опасност одјекнула је у Харковској области. Тамо је уништен објекат где је био размештен лични састав Оружаних снага Украјине који је Кијев планирао да пребаци код Купјанска где су, како је недавно рекао украјински председник Владимир Зеленски, Украјинци недавно претрпели значајан пораз.

Истовремено, руски дронови камиказе напали су циљеве у Кијеву и Кијевској области.

Према информацијама "Војног прегледа" тамо је погођен противваздушни ракетни систем, који је, по украјинској традицији, у покушају да обори беспилотне летелице, сву муницију потрошио буквално у року од једног или два минута, пише "Војни преглед".

Руски дронови "геранијум" су и у Запорожју успешно погодили објекат размештања украјинске војске као и складишта са војном опремом.

Експлозије су одјекнуле и у Кировоградској и Николајевској области. Тамо су погођена складишта горива и складишта војне опреме, укључујући и оне које је Кијеву дошла са Запада.

Поред дронова, комбиновани напад Оружаних снага Русије укључивао је и ракете, додаје извор. Ракете су коришћене у нападу на војне циљеве у Дњепропетровској области, у околини Кривог Рога. Према неким извештајима, ракетним нападом је погођен и аеродром који се налази неколико километара западно од овог индустријског града.

У руским медијима који се баве војном аналитиком, овај напад се сматра одговором на јучерашњи покушај кијевског режима да изврши масиван напад дроновима на руске регионе. Како је јавило руско Министарство одбране, претходног дана је оборено 16 непријатељских дронова, од којих већина изнад полуострва Крим.

image