Русија

Лукашенко: Пад украјинске ракете у Пољску је договорен

Ракета, која је пала на територију Пољске, испаљена је у супротном смеру од оног у ком се налазе руске снаге, истакао је белоруски лидер
Лукашенко: Пад украјинске ракете у Пољску је договоренwww.globallookpress.com © Iranian Presidency

Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је данас да је украјинска ракета, која је пала на територију Пољске, део договора Кијева и Варшаве.

"Ах, нешто је пало на територију Пољске. Али нико не поставља елементарно питање: зашто се ова помахнитала ракета коју је испалила украјинска војска окренула и кренула у супротном правцу, на запад? Уосталом, пуцали су на исток, а одатле лете руске ракете. Нека на ово одговоре професионалци. Овакве ствари се не дешавају. Нема таквих случајности", истакао је он. 

Белоруски лидер је додао да у тренутку када су украјинске ракете биле испаљене, као наводни одговор на руске нападе, у ваздуху није било ни једне једине ракете. 

"Бојим се да доносим закључке, али ово изгледа као да је у питању договор", закључио је Лукашенко, додајући да тема ракете, која је пала на територију Пољске, већ "нестаје" у западним медијима, што указује на то да је у питању нетачна информација.

"Пољаци и Украјинци жале што ово није руска ракета: они желе да нас провоцирају, треба им ескалација", додао је Лукашенко.

Слично објашњење догађаја изнела је и званична Москва. Стални представник Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василије Небензја напоменуо је да је ова ситуација могла да доведе до директног сукоба НАТО-а и Москве. 

Пољске власти су 15. новембра саопштиле да је на њену територију пала ракета и да су погинуле две особе. Варшава и САД су оцениле да је у питању украјинска ракета, а Кремљ је саопштио да руске снаге тог дана нису наносиле никакве ударе у близини украјинско-пољске границе. 

Ипак, украјински председник као да је био заинтересован за ширење сукоба по Европи и свету, па је Зеленски тако изјавио да иза напада стоји Москва и захтевао одговор на наводни напад на колективну безбедност Алијансе.

Иако су се твдње Кијева показале као нетачне, из кабинета председника Пољске саопштили су да је украјинским стручњацима дозвољено да посете место на које је пала ракета. 

Ситуација између Пољске и Украјине, са једне стране, и Белорусије, са друге, такође се захуктава. Званични Минск је јуче саопштио да земља посебно ради на ојачавању својих позиција у близини границе са Украјином, након што је 19. новембра један украјински војник илегално ушао на територију Белорусије, фотографисао територију и нешто тражио или поставио неидентификовани објекат у снег.

Минск је упозорио да би такве акције Украјине могле да доведу до "оружаног сукоба".

image