Свет

Лукашенко: Белорусији не треба рат

Никада нисмо били ближи Трећем светском рату, али не верујем да ће до тога доћи, рекао је белоруски председник
Лукашенко: Белорусији не треба ратAP © AP Photo, File

Белорусији не треба никакав рат, рекао је председник ове земље Александар Лукашенко, поручујући новинарима да се не обазиру на лажне вести о наводној тајној мобилизацији.

Он је у обраћању новинарима приликом посете војном полигону у Брестовској области објаснио да је у току редовна процедура позивања војних обвезника ради ажурирања спискова, која се, иначе, обавља сваке године.

Лукашенко је, међутим, упозорио да ако неко испровоцира рат у Белорусији, цела земља ће се дићи у одбрану, известила је белоруска агенција Белта. 

"Данас нам не треба никакав рат. Међутим, ако дођу овде, ево ми се обучавамо. Можете да нас критикујете, али ја верујем да све треба да буде урађено, да је неопходно да се ослонимо на сопствене снаге", рекао је председник Лукашенко и додао да се он за рат припрема већ 25 година и да није он измислио фразу: "Ако желиш мир, припремај се за рат".

Белоруски председник је позвао на смиривање ситуације у земљи и истакао да свако треба да ради свој посао "ако не желимо да нам се рат деси".

Лукашенко је говорио и о могућности избијања Трећег светског рата и подвукао да сматра такав развој догађаја мало вероватним.

"Неопходно је да предвиђамо све и да се плашимо свега. Никада нисмо били ближи Трећем светском рату, али не верујем да ће до тога доћи јер ће он значити уништење свих и свега. Ко данас жели да умре?", реторички је упитао Лукашенко.

image