Русија

Украјинска војска код Бахмута нема довољно ни муниције ни самопоуздања

Непријатељ се не понаша самоуверено као пре шест месеци, јер му очигледно недостаје муниција, наводи командант специјалних снага руске војске са кодним именом Алф
Украјинска војска код Бахмута нема довољно ни муниције ни самопоуздања© Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Украјинске трупе у делу фронта код Бахмута (Артјомовск) делују несигурно јер им недостаје муниција совјетског типа, рекао је командант групе специјалних снага Јужне групе руских трупа са кодним именом Алф.

"Непријатељ се не понаша самоуверено као пре шест месеци, јер му очигледно недостаје муниција. Често користе касетну муницију, али не могу да пробију наша утврђења. Прецизније, ако нападају пешадију која се налази на отвореним позицијама и незаштићеном простору, онда им је та муниција од користи. Али ако смо у утврђењима, она нема никакву сврху", каже руски командант.

Притом, украјинска војска активно користи ФПВ (First Person View) дронове, због тога руске извиђачке јединице излазе на положаје само ноћу и у малим групама.

Јединица команданта Алфа се тренутно налази југозападно од Артјомовска у месту Клешевка, одакле повремено напредују према непријатељским положаја, како би спречиле Украјинске нападе и омогућиле саборцима да ослободе нове положаје.

Како објашњава, групе обично одлазе на недељу дана, јер је то период за који могу да понесу довољно хране и воде. А док једна група ради, војници који су се управо вратили са борбеног задатка могу да се опораве, појашњава.

Када одлазе према непријатељским положајима, војници се камуфлирају и не користе исте руте, како не би одали своје позиције, наводи Алф.

image