Русија

Песков: Разговор о миру у Украјини без Русије нема смисла

Разговори о "формули мира" у Давосу су крајње апсурдни, с обзиром да је Кијев сам на законодавном нивоу забранио преговоре са Москвом, појаснио је портпарол Кремља
Песков: Разговор о миру у Украјини без Русије нема смисла© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Нема смисла да се о миру у Украјини разговара без Русије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков , коментаришући састанак у оквиру 54. по реду годишњег састанка Светског економског форума у Давосу где се, између осталог, разговарало о "формули мира" коју је предложио украјински председник Владимир Зеленски.

Разговори ради разговора, како каже, нису усмерени на проналажење стварног решења проблема. А с обзиром да Русија није учествовала, онда и не може бити конкретног резултата, објаснио је портпарол Кремља.

Ситуација је крајње апсурдна, нагласио је Песков и подсетио да је Кијев сам на законодавном нивоу забранио преговоре са Москвом.

"Владимир Путин је увек говорио да гаранције мира треба постићи мирним путем. Међутим, Запад ништа од тога није желео. Зато Русија води Специјалну војну операцију и достићи ће своје циљеве", напоменуо је.

Постоји могућност да председник Русије Владимир Путин ускоро посети Северну Кореју, навео је Песков.

Путин је добио позив да посети Пјонгјанг, подсећа портпарол Кремља, наводећи да ће термин бити договорен дипломатским путем. "Више детаља о посети Путина биће након састанка руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и његове севернокорејске колегинице Цој Сон Хи сутра", нагласио је.

Коментаришући сутрашњу званичну посету севернокорејске министрке спољних послова Русији, Песков је навео да је Северна Кореја партнер са којим Русија развија односе у свим областима.

Састанак се, како Песков каже, одвија на основу договора између Ким Џонг Уна и Путина успостављених на космодрому "Васточни". Наставља се дијалог на свим нивоима, сутрашња посета ће бити садржајна и плодотворана, закључио је Песков.

Песков је одбио да коментарише текст немачког листа "Билд" о томе што се Немачка припрема за рат против Русије која ће после Украјине, наводно да крене на НАТО.

"'Билд' је у последње време постао један од оних часописа који се не гнушају да објављују лажи", закључио је Песков.

Немачки часопис је, позивајући се на наводно тајни документ Бундесвера, објавио да се Немачка спрема за рат НАТО-а и Русије, који би, према сценарију немачког Министарства одбране, могао да почне у лето 2025. након пораза украјинских оружаних снага.

image