Русија

С ким си - такав си: Шта пише на руци која грли Ришија Сунака

Москва упозорава да се у украјинским редовима налазе појединци који се воде безбожничком идеологијом и да не треба да чуди раширеност напада на православље у тој земљи
С ким си - такав си: Шта пише на руци која грли Ришија Сунака© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Прошлонедељна посета британског премијера Ришија Сунака Кијеву, где је са председником Украјине Владимиром Зеленским потписао споразум о безбедносним гаранцијама за Украјину, остаће упамћена и по још једној ствари - интернетом су почеле да круже фотографије Сунака у загрљају са украјинским војником који на руци има истетовирано "Нема Бога".

Министарство спољних послова Руске Федерације скренуло је данас пажњу на ове фотографије "вредне хиљаду речи" и истакло да, "заиста, за нечастиви кијевски режим, неонацисте и њихове ратнохушкачке западне спонзоре, ништа није свето".

"Отуд и прогон православних хришћана у убиства новинара итд.", додаје Москва.

Подсетимо, од почетка СВО у Украјини учестали су напади на православне хришћане, који припадају канонској Украјинској православној цркви, због њених историјских веза са Москвом. Храмови и иконе се пале, цркве затварају, монаси истерују из светиња. На појединим местима забрањују се и молитве на руском језику, док се становништво приморава да учи и говори украјински. 

Руска Федерација више пута од почетка СВО истицала је да је циљ операције денацификација и демилитаризација Украјине и заустављање напада на становништво које говори руским језиком, а које је потлачено. 

Да ствар буде још гора, Врховна рада Украјине саопштила је да у тој земљи "нема никаквих руских мањина", а постојање канонске УПЦ је фактички забрањено.

Москва је упозорила међународну заједницу да тренутни кијевски режим врши злочине против обичних цивила, а формирано је и посебно тело чији је задатак да бележи овакве инциденте.

Због оваквих злочина, Русија је већ покренула неке кривичне поступке против украјинског врха.

image