Свет

Генерална скупштина УН усвојила руску резолуцију о борби против величања нацизма

За резолуцију је гласало 118 земаља, 49 је било против, а 14 уздржаних: Русија, Кина и Израел били су међу онима који су гласали за документ, међу онима који су били против биле су Сједињене Државе, Украјина, Британија и Немачка
Генерална скупштина УН усвојила руску резолуцију о борби против величања нацизма© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је руску резолуцију о борби против величања нацизма, јавља дописник РИА Новости.

Претходно је документ одобрио Трећи одбор Генералне скупштине.

За резолуцију је гласало 118 земаља, 49 је било против, а 14 уздржаних. Русија, Кина и Израел били су међу онима који су гласали за документ. Међу онима који су били против биле су Сједињене Државе, Украјина, Британија и Немачка.

У документу се препоручује да земље предузму одговарајуће конкретне мере, "укључујући законодавство и образовање, у складу са својим међународним обавезама у вези са људским правима, како би спречиле ревизију историје и исхода Другог светског рата и негирање злочина против човечности и ратне злочине почињене током Другог светског рата".

Аутори документа најоштрије осуђују инциденте везане за величање и пропаганду нацизма, посебно исписивање графита и цртежа пронацистичког садржаја, укључујући и споменике жртвама Другог светског рата.

У документу се апелује на државе да елиминишу све облике расне дискриминације свим одговарајућим средствима, укључујући, ако околности то захтевају, законодавство.

Поред тога, резолуција најоштрије осуђује употребу образовног материјала, као и реторику у настави, која промовише расизам, дискриминацију, мржњу и насиље на основу етничке припадности, националности, вере или уверења.

image