Русија

Грушко: НАТО вежбе могу довести до инцидената, одлучили су се за пут без повратка

Руски дипломата Александар Грушко објашњава да ће се "Стедфаст дифендер 2024" одржати у тренутку војне психозе која се вештачким путем подгрева и у моменту када се Европљани упозоравају на могући рат са Русијом
Грушко: НАТО вежбе могу довести до инцидената, одлучили су се за пут без повраткаGetty © Ralph Orlowski / Staff

Војне вежбе великих размера попут најављене "Непоколебљив бранилац 2024" Североатлантске алијансе повећавају ризик од избијања војних инцидената, каже данас за "РИА Новости" заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко.

"Сваки догађај овог обима значајно повећава ризик од војних инцидената и додатно дестабилизује безбедносну ситуацију. Али интереси европске безбедности данас мало брину оне који воде НАТО, њима је најважније да овај инструмент америчког утицаја одрже на површини у већ изгубљеној борби за очување западне хегемоније у свету", објашњава он.

Грушко напомиње да се припреме за вежбе одвијају у тренутку "ситуације војне психозе која се вештачким путем подгрева" и у моменту када се Европљани позивају да се припреме за могући рат са Русијом. 

Циљ је, како каже, јасан: "демонизацијом Русије, застрашивањем просечног човека оправдати необуздано повећање војних издатака и потпуно промашену политику пружања подршке кијевском режиму са циљем да се Русији нанесе стратешки пораз".

Ипак, дипломата додаје да Русију овакве провокације не могу уплашити, јер Москва данас има све што јој је потребно да осигура своју безбедност.

Истиче и да размере предстојећих НАТО вежби указују на то да се Алијанса одлучила за пут без повратка, а то је повратак шемама налик оним из Хладног рата, које су усмерене на конфронтацију са Русијом. 

"Смисао ових вежби управо то и претпоставља", прокоментарисао је.

У оквиру војне вежбе биће спроведен читав низ маневара током којих ће бити провежбани могући сценарији судара са "сличним непријатељем у свим оперативним срединама у зони контакта", подсетио је Грушко.

Вежбе "Непоколебљив бранилац 2024" почињу следеће недеље, а у питању су највеће војне вежбе НАТО-а у последњих неколико деценија, које би требало да обележе и 75 година Алијансе. У њима ће учествовати чак 90.000 војника и трајаће неколико месеци.

Из НАТО-а поручују да се ради о великој промени, будући да је пре само годину дана у вежбама учествовало знатно мање људи.

Само британска влада послаће на вежбе око 20.000 својих војника, од којих ће многи бити распоређени у источној Европи од фебруара до јуна. 

image