Русија

Доњецк после ратног злочина Кијева над цивилима: Настављамо да живимо, Русија ће победити

Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин је положио цвеће на место где су страдали његови суграђани и истакао да су Украјинци добро знали да ударају на насељено место где има много цивила
Доњецк после ратног злочина Кијева над цивилима: Настављамо да живимо, Русија ће победити© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Шеф ДНР Денис Пушилин је на Дан жалости за погинулима у јучерашњем гранатирању Доњецка изразио саучешће породицама жртава и подсетио на сличну трагедију која се десила на данашњи дан пре девет година, када је погинуло осам цивила, а 26 повређено.

"Прошло је девет година од страшне трагедије када су Оружане снаге Украјине гранатирале округ Босе у Доњецку. Тада је на станици 'Доњецкормаш' за време највеће гужве у граду погинуло осам цивила и тешко рањено 26 особа", подсетио је Пушилин у објави на Телеграму.

Трагедија из 2015. и јучерашња, када је, према најновијим подацима, након украјинског удара на пијацу погинуло 28 и рањено 26 цивила, представљају монструозне ратне злочине кијевског режима над цивилима, становницима Донбаса, написао је Пушилин.

Изразио је саучешће породицама свих цивила погинулих у украјинској агресији, уз напомену да се данас цела Русија ујединила да постигне циљеве Специјалне војне операције. 

"Тешка је судбина нашег родног Донбаса, који је видео толико туге. Али и у најтежим условима, најважније питање остаје безбедност људи", закључио је.

Методе украјинске војске се не мењају – што је лошија ситуација непријатеља на фронту, то чешће покушава да се освети ударима на цивилно становништво, "нељуди", рекао је Пушилин за канал "Русија 24".

Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин и други чланови администрације положили су цвеће на место где су јуче погинули цивили.

"У недељу у 10 сати људи обично одлазе у трговину, по намирнице за свакодневни живот, храну. Биле су то жене, пензионери, омладина – и ови нанесу такав удар. Немам коментара. Нацизам, он се у свим формама управо овако манифестује. Ово је убиство обичних цивила", рекао је Кулемзин за "РИА Новости".

Свима је добро познато да је овај округ насељен, да има пуно градских пијаца, рекао је Кулемзин.

"Убијено је толико невиних људи, цивила, то је био намеран ударац. Ту нема грешке, били су свесни, све је било јасно и разумљиво онима који су гађали. Одлично су знали кога ударају. Сви ми чекамо да светска јавност коначно осуди ово – данас се у те сврхе предузимају сви кораци", додао је градоначелник.

Према речима Кулемзина, Доњецк тугује, али наставља да живи и ради, подршку и саучешће су изразили челници многих региона и градова Руске Федерације.

"Имамо једну државу, ми смо Русија. Сигурно ћемо издржати и сигурно ћемо победити", закључио је он.

Украјинске трупе су 21. јануара ујутру погодиле Кировски округ Доњецка. Под артиљеријском ватром нашла се пијаца у Текстиљшком округу. Према последњим подацима, погинуло је 28 особа, још 30 је повређено, од којих је 18 хоспитализовано. Пушилин је 22. јануар прогласио Даном жалости за жртвама агресије украјинских трупа на цивиле.

image