Русија

Лавров: САД, Јапан и Јужна Кореја се спремају за рат са Северном Корејом

Свет је подељен јер Запад жели да сачува доминацију, док "бивше колоније" настоје да развију и ојачају државност и суверенитет, каже руски министар спољних послова
Лавров: САД, Јапан и Јужна Кореја се спремају за рат са Северном Корејом© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је да се Јапан, Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе спремају за рат са Северном Корејом.

"Видимо да САД, Јапан и Јужна Кореја граде нови војни блок који повећава војну активност, и изводе вежбе великих размера без преседана, са отворено декларисаним циљем да се припреме за рат са Северном Корејом", рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Њујорку.

Он је истакао да је Русија својевремено понудила успостављање зоне безбедности и мира на Корејском полуострву, али се Америка успротивила и оценила да је та идеја "преурањена".

Лавров је напоменуо да Јапан и Јужна Кореја често користе "агресивну реторику" против Северне Кореје, и подсетио да се воде разговори о отварању канцеларије НАТО у Јапану, након чега ће највероватније уследити размештање војне инфраструктуре алијансе у овој земљи.

"Прича се да тројац САД-Јапан-Јужна Кореја развија сарадњу у нуклеарној области", нагласио је Лавров и напоменуо да такве планове Пјонгјанг види као претњу.

Говорећи о изјави лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна о непостојању планова за поновно уједињење са Јужном Корејом, Лавров се запитао зашто су његове речи привукле велику пажњу, док изјаве израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа који искључују оснивање палестинске државе нису.

Према речима руског министра, свет је подељен јер Запад жели да сачува доминацију, док "бивше колоније" настоје да развију и ојачају државност и суверенитет.

"Запад већ заостаје, барем за БРИКС-ом", указао је Лавров.

Руски министар позвао је САД да "поштују реалност савременог света и престану да мисле да доларом могу да задаве свакога", да се искључе из СВИФТ система, одбијају зајмове преко Међународног монетарног фонда и Светске банке.

Он је ситуацију у глобалној политици упоредио са сукобом између старије и млађе генерације - "када старији злоупотребе свој развој и вређају млађе, млађи одрасту и узвраћају".

image