Русија

Доњецка област на удару, "Вагнер" јачи од "Моцарта"

Украјинци су данас нападали Доњецку област и град Енергодар у којем се налази највећа нуклеарна електрана у Европи - Запорожје
Доњецка област на удару, "Вагнер" јачи од "Моцарта"None © Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Руске снаге наставиле су данас напредовање у правцу Доњецка, саопштило је руско Министарство одбране. Успешно су одбијени напади Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска (у Харковској области на северу земље) и Краснолиманска (у Доњецкој области), а погођене су и непријатељске ватрене тачке у Марганцу, у Дњепропетровској области, одакле је,како тврди Москва, јуче испаљено осам граната великог калибра на нуклеарку Запорожје.

Украјинци су током дана највише нападали територију Доњецке области, где је уједно и било највише директних борби. Највећа концентрација напада забележена је у околини града Доњецка. Припадници украјинске војске и данас су нападали град Енергодар у којем се налази највећа нуклеарна електрана у Европи - Запорожје. 

Током последња 24 сата уништени су 11 командних места украјинских снага, једно складиште муниције и 136 места окупљања војске и технике, док су у Доњецкој области руски системи ПВО оборили шест дронова, наводи се у последњем извештају руског министарства.

Од почетка специјалне војне операције до данас уништено је 333 борбена авиона, 177 хеликоптера, 2.549 беспилотних летелица, 390 ракетних ПВО система, 6.758 тенкова и других оклопних борбених средстава, 901 вишецевних ракетних лансера, 3.611 различитих типова артиљеријских оруђа и минобацача и 7.320 јединица специјалне војне аутотехнике (транспортни камиони и сл.), пренели су руски медији данас.

Вагнеровци јачи од америчких плаћеника

Полицијски пуковник у Луганској Народној Републици Виталиј Кисељов рекао је данас за "Русија 24" да је приватна војна компанија "Вагнер" руског бизнисмена Јевгенија Пригожина јача од америчких плаћеника који ратују за Кијев из компаније "Моцарт".

"Да би се супротставили 'Вагнеру', морају да набаве оклопна возила, летелице - хеликоптере, авионе. Мислим, да је њихов задатак више да Оружане снаге Украјине увере у неку своју победу", објаснио је.

"Моцарт" је основан као пандан руској војној компанији од стране пензионисаног пуковника америчке морнарице.

Оснивач "Вагнера" Пригожин истакао је раније да је његова приватна фирма најјача на свету тог типа. Руски бизнисмен отворио је овог месеца и специјалну војну компанију у граду Санкт Петербургу, у којој ће стручњаци из различитих дисциплина моћи да развијају пројекте од националног значаја, а који ће се тицати унапређења војне одбране Русије. Пригожин је обећао максималну подршку свима онима, чији пројекти и идеје буду прихваћени.

Русија утврдила циљне задатке за снабдевање војних снага

Премијер Русије Михаил Мишустин рекао је данас да је влада одредила тачне задатке које би требало решити како би се обезбедила максимална снабдевеност руске војске свиме што јој је потребно.

Осим тога, како је навео, влада је "дефинисала и списак савезних ресора који могу да спроводе јавне набавке за потребе специјалне операције по поједностављеној процедури од појединачних добављача", у складу са недавним захтевима руског председника Владимира Путина.

Добровољци који ратују за Москву добијају статус ветерана

Председник Русије Владимир Путин потписао је јуче закон којим се статус војног ветерана аутоматски додељује добровољцима који сарађују са Оружаним снагама Русије током специјалне операције.

Закон се односи на грађане који се од 24. фебруара ове године боре на територији Украјине, ДНР и ЛНР, а од 30. септембра и на територији Запорошке и Херсонске области.

image