Русија

Путин наредио измену закона: Учесницима СВО без уговора доделити статус ветерана

Председник РФ је такође наложио да се обезбеде бенефиције члановима породица Хероја Русије којима је та титула додељена постхумно, а које ће бити сличне онима које примају и сами војници
Путин наредио измену закона: Учесницима СВО без уговора доделити статус ветерана© Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Председник Русије Владимир Путин наложио је влади да до 1. априла измени закон којим ће се учесницима Специјалне војне операције доделити статус борбених ветерана, без обзира на то да ли имају уговор са Министарством одбране, а документ је објављен на сајту Кремља.

"Увести измене подзаконских аката како би се обезбедило давање статуса ветерана лицима која су учествовала у Специјалној војној операцији, без обзира да ли та лица имају уговор са организацијама које омогућавају реализацију задатака додељених Оружаним снагама Руске Федерације током СВО", наводи се у документу.

Додељивање статуса борца грађанима ће бити могуће на основу докумената који потврђују рану, повреду, потрес мозга, болест, или награду.

Председник је такође наложио да се обезбеде бенефиције члановима породица Хероја Русије којима је та титула додељена постхумно, а које ће бити сличне онима које примају и сами војници. 

У тексту се наводи и да се исплате породицама жртава примају најкасније три месеца од подношења захтева.

Путин је именовао премијера Михаила Мишустина одговорним за спровођење наредбе, а која мора бити извршена до 1. априла.

image