Русија

Руски званичници: Заувек чувамо сећање на опсаду Лењинграда, нацизам у Европи опет диже главу

Председник Думе Вјачеслав Володин упозорио је да свет иде опасним путем који може довести до новог светског рата
Руски званичници: Заувек чувамо сећање на опсаду Лењинграда, нацизам у Европи опет диже главуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

На данашњи дан, 27. јануара, обележава се незабораван датум - 80 година од потпуног ослобођења Лењинграда од нацистичке опсаде која је трајала 872 дана, подсетила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

"Овај датум и тих 872 дана страшних, нељудских искушења заувек ће остати у сећању наше земље и целог човечанства", поручила је Захарова.

"Наша дужност данас као њихових потомака је да сачувамо историјско сећање на опкољени Лењинград и бол у вези са стотинама хиљада жртвама које почивају на Пискаревском, Смоленском и другим гробљима и у масовним гробницама града", додала је Захарова.

Током опсаде Лењинграда, живот је изгубило, према различитим проценама, око милион људи. Највећи број њих страдао је због глади.

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов истим поводом поручио је да примећује да нацизам у Европи расте и да малтене постаје оно чиме се поноси низ европских партија, "без обзира на то што је нацизам у Нирнбергу осуђен, забрањен", преносе "РИА Новости".

Ипак, амбасадор истиче да људи који су погинули током Другог светског рата никада неће бити заборављени:

"Мислим да заједно са вама морамо да кажемо велико хвала овим људима, да се дубоко поклонимо онима који су преживели опсаду. Сваке године их је све мање".

Председник Думе Вјачеслав Володин подсетио је да је током опсаде погинуло више од милион људи - што од глади, што од масовног бомбардовања и нагласио да се опсада Лењинграда и борба против нацизма морају памтити. То је, како каже, посебно важно данас, када "након осам деценија нацизам поново диже главу", а за "руководство НАТО држава фашистичка идеологија постаје норма".

"Ово је једна од најтрагичнијих страница у историји наше земље. Истовремено, то је и највећи пример отпорности и снаге духа људи. Рат је прошао кроз сваки дом, сваку породицу. Захваљујући храбрости и херојству совјетских војника и официра, Лењинград је ослобођен, а нацистичка Немачка поражена".

На Генералној скупштини УН у децембру 2023. 49 земаља гласало је против резолуције о борби против величања нацизма. Пре свега, то су чланице НАТО-а – САД, Канада, Британија, Француска, Немачка, као и њихова марионета – Украјина, подсетио је Володин.

"Бајден, Трудо, Сунак, Макрон, Шолц не само да оправдавају злочине кијевских нациста, већ и спонзоришу политику геноцида и тероризма коју спроводи режим Зеленског. Ово је опасан пут који може довести до новог светског рата. Важно је учинити све да се то не догоди. Наша дужност је да чувамо успомену на наше дедове и прадедове који су победили фашизам. Они су нам омогућили да данас будемо живи и правимо планове за будућност", закључио је председник Думе.

image
VV inauguration
banner