Русија

Путин: Они који су победили нацизам ће увек бити морални пример

Нови руски ледоломац "Лењинград" биће још једна почаст сећању на бесмртни подвиг становника северне престонице који су преживели блокаду града, издржали све и сатрли нацисте, поручио је председник Русије
Путин: Они који су победили нацизам ће увек бити морални пример© kremlin.ru/Фото: Павел Бедняков, РИА «Новости»

Генерација људи која је победила нацизам у Другом светском рату, они који су преживели опсаду Лењинграда, увек ће бити морални пример за Русе, рекао је руски председник Владимир Путин на свечаности полагања кобилице нуклеарног ледоломца "Лењинград" у Балтичком бродоградилишту у Санкт Петербургу.

"Живот, јединство и слога генерације победника биће увек велики морални пример за нас у борби за суверенитет, за слободу, за нашу Отаџбину, биће добар пример и у раду, и у боју", рекао је лидер Русије.

Поринуће кобилице нуклеарног ледоломца "Лењинград" је велики и значајан догађај, оценио је.

"Нови моћни ледоломац биће још једна почаст сећању на бесмртни подвиг становника Лењинграда, храбрости и непоколебљивости воље бранилаца, становника града, који се нису покорили, све су издржали и сатрли нацисте", истакао је председник.

Подсетио је да Русија сутра обележава свети и посебан датум у историји северне престонице и целе земље – 80. годишњицу потпуног ослобођења Лењинграда од непријатељске нацистичке блокаде.

Нови руски ледоломац ће по завршетку изградње радити на трасама Северног морског пута и учествоваће у најважнијим програмима за развој и проучавање Арктика, обезбеђиваће испоруку терета, грађевинског материјала, горива у сложеним, неприступачним арктичким регионима, рекао је Путин.

"Русија данас има јединствену и највећу флоту ледоломаца на свету. И то је наша огромна конкурентска предност", нагласио је.

Русија ће наставити да шири арктичку флоту и поставља себи нове, амбициозне циљеве, с обзиром да многи руски региони, попут Чукотке, Јамала, Тајмира, Јакутије и други арктички региони "чекају" на руске ледоломце, истакао је Путин.

"У блиској будућности ледоломац 'Лењинград' чувати стражу у Арктику и, сигуран сам, да ће са поносом носити своје славно име и дуго година радити на добробит целе Русије", поручио је Путин.

image