Русија

Путин: СВО је покушај да се заустави рат, Кијев знао за заробљенике у Ил-76

Русија се деценијама трудила да успостави добре односе са Украјином, али су њени геополитички непријатељи извели државни удар и започели физичко истребљење сваког ко је хтео нормалне односе са Москвом, указао је руски председник
Путин: СВО је покушај да се заустави рат, Кијев знао за заробљенике у Ил-76© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине је знала да Русија у војном транспортном авиону Ил-76 превози војнике, 65 Украјинаца вођених на размену, али су оборили авион, поручио је председник Русије Владимир Путин на састанку са студентима учесницима у Специјалној војној операцији.

"Не знам да ли су то намерно урадили или грешком, непромишљено, али очигледно је да су они то урадили", нагласио је.

Утврђено је да су две ракете испаљене територије коју контролише кијевски режим, а авион је погођен два-три минута касније, није било времена за реакцију, додао је.

Оповргао је оптужбе да је авион оборила пријатељска ватра, рекавши да то није могло да се деси ни у ком случају.

"Пре свега, авион је оборен системом противваздухопловне одбране, а руски системи ПВО су направљени тако да не могу да гађају своје авионе. Постоји систем 'свој' и 'туђ' и колико год оператер притискао дугме, ПВО неће одрадити. Техника је то", рекао је Путин.

Украјинска војска је или лоше научена, или није у стању да управља тим системима, оценио је Путин и додао да се највероватније ради и америчком "патриоту" или неком европском систему, могуће француском.

"Знаћемо тачно за неколико дана", рекао је и нагласио да се у сваком случају ради о злочину и да ће резултати истраге о паду Ил-76 бити објављени како би украјински народ знао истину.

Изразио је искрено саучешће члановима породица погинулих.

Специјална војна операција је покушај да се заустави рат који је кијевски режим започео 2014. године и Русија ће остварити све постављене циљеве, проучио је руски председник.

Специјална операција је била покренута како би се заштитили интереси Русије, никаквих других мотива није било, нагласио је председник Русије.

Русија се деценијама трудила да успостави добре односе са Украјином, али су суштински власници те земље после распада СССР-а увек били били националисти који то нису допуштали, указао је Путин.

Русија је без обзира на то, ослањајући се на руски део украјинског друштва, мирним средствима градила односе не помишљајући ни на шта друго, због чега се њен геополитички непријатељ и решио на државни удар и физичко истребљење сваког ко је хтео нормалне односе са Русијом, оценио је.

"Нису хтели да дозволе да имамо нормалне односе са својим суседом", нагласио је.

"Све што се догађало на територијама које је Украјина заузела су геноцид и истребљење руског становништва. На нашим историјским територијама Русима су одузели сва права. На територији Украјине почели су да стварају антируску енклаву и нису нам оставили никакве друге могућности", рекао је Путин.

Зона борбе СВО је велика, тамо има више од 600.000 људи с руске стране,  рекао је Путин и додао да се зато и састао са студентима у нади да ће му пренети каква је ситуација на терену и шта може да се уради да би било мање проблема.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner